Tarihi kentlerde yapılan mimari ve kentsel tasarımda kentsel hafızanın yeri ve Galata örneği
Place of urban memory in architectural and urban designs made in historical cities and Galata as an example
- Tez No: 154576
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Kent, Koruma, Tasarım, Hafıza, Tarihi Kent, Mimari Tasarım, Kentsel Tasarım, Kentsel Hafıza, Galata. vıı, History, City, Conservation, Design, Memory, Historical City, Architectural Design, Urban Design Vlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET İstanbul gibi, hem Doğu (Pers ve Arap), hem Batı (Roma, Bizans, Latin) kültürünün etkisi ile, çeşitli inanç ve dinlerin sürekli çatışmasına ve kaynaşmasına sahne olmuş yüzyıllarca başkent kimliği taşımış tarihi bir kentte, varolan zengin kentsel hafızamızın, tarihimizin ve kültürümüzün değeri yeteri kadar bilinmemektedir. Buna bağlı olarak kentte doğan yeni yapı gereksinimleri nitelikli bir inceleme, tasarlama ve uygulama çalışması yapılmadan gerçekleştirilmekte ve kentin tarihi dokusunda niteliksel sorunlar oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, kentlerimizde, bugün karşı karşıya kaldığımız niteliksel sorunların büyük ölçüde, başta tarihi kent ve kentsel tasarım olmak üzere birçok kavramın yanlış değerlendirilmesine bağlı olduğu düşüncesinden yola çıkarak, tarihi kent, kentsel tasarım ve kentsel hafıza kavramlarının doğru anlaşılması için tanımları ve birbirleriyle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur. Ardından tarihi kentlerde yapılan mimari ve kentsel tasarımlarda kentsel hafızanın önemini ve yerini daha iyi vurgulayabilmek ve kentsel hafızaya dayalı bir kentsel koruma çalışmasının nasıl olması gerektiğini açıklayabilmek için, yüzyıllar boyu birçok uygarlık döneminde başkent kimliği taşımış İstanbul'un aslında küçük bir kent olarak nitelendirebileceğimiz bir semti olan Galata bölgesi'nin tarihi, sosyal ve mimari yapısı incelenerek sonuçta Galata'nm yapma ve sosyal çevresiyle birlikte korunması için öneriler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our rich urban memory, history and culture in a historical city like İstanbul that has had the identity of a capital city for centuries and been the scene for continuous clash and fusion of various beliefs and religions, with the influence of both Eastern (Persian and Arabian) and Western (Roman, Byzantine, Latin) cultures, is not appreciated enough. In connection to this, new building requirements in the city are realized without making a high quality examination, design and application study and constitute qualitative problems in the historical urban fabric. This thesis study focuses on the definition of and relations between historical city, urban design and urban memory concepts, in order to enable correct interpretation of them, starting with the thought that the qualitative problems we are faced with in our cities today are mostly due to the misinterpretation of many concepts primarily such as historical city and urban design. Then, by examining the history, social and architectural structure of Galata district, a neighborhood of Istanbul which can actually be described as a small city that has had the identity of a capital city for centuries during many civilizations, proposals have been made for the conservation of Galata with its artificial and social environment, in order to better emphasize the importance and place of urban memory in architectural and urban designs made in historical cities and to explain how an urban conservation study based on urban memory should be.