SQL tabanlı veri analizi
SQL based data mining
  1. Tez No: 154589
  2. Yazar: AYŞE ÖNCÜ UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLA ŞAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Veritabanı, SQL, kurallar, ADO, istatistik, korelasyon, regresyon, çoklu korelasyon, çoklu regresyon. ıx, Database, SQL, rules, ADO, statistics, correlation, regression, multiple correlations, multiple regressions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bilgisayarların çıkışı ve gelişmesiyle her geçen gün biraz daha değişen ve gelişen bir dünyada yaşamaktayız. Bilgisayarlar yaşantımıza bir çok kolaylık katmakta, yapılan işlerin yükünü hafifletmekte daha iyi sonuçlara daha iyi ve daha kısa yollardan ulaşmamızı sağlamaktadır. Bilgisayarlar aynı işi otomatik olarak ve daha verimli yapacağından insan kaynaklı hatalar en aza indirgenir Veritabanlar çok sayıda veriyi depolayan sistemlerdir. Bu sistemlerde saklanan çok sayıda veri istatistik açısından oldukça büyük bir anlam ifade etmektedir. Çok sayıda veriyi depolayan sistemler sayesinde daha çok veri üzerinde uygulanacak olan istatistik metotlar bizi daha anlamlı bilgilere götürecektir. Daha önceleri az veri üzerinde yapılan istatistiksel analizleri boyutu binlere, milyonlara ulaşan verilerin oluşturduğu veritabanlar üzerinde yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrıca bu istatistiksel analizler veritabanlarının daha hızlı çalışabilmesi amacıyla da kullanılabilir. İstatistik metotlar kullanılarak veriden çıkarılan bilgi, veriye daha hızlı ulaşmamızı veritabanının performansını yükseltmesi sağlanabilir. Bu çalışmada SQL Server üzerinde kendinden öğrenen bir sistem yapısının kurulmasına istatistiksel metotların katkısı araştırılmış ve ispatlanmışta. Ayrıca istatistiksel metotlar yardımıyla veritabanında kayıp data için tahmin yapılmıştır, ekonomik veriler üzerinde zaman serileri analizi yapılmışta.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT After the invention of computers our world is getting more different. Computers make our life easier and improve the quality of our life. We can get better results with using shorter time and better ways. This reduces human errors since computers can be used for the same work automatically and effectively. Databases are systems which contains lots of data in. These data has very important meaning for statistics. Making analysis on very large data with statistics methods is getting easier and results of the analysis are more meaningful with the help of systems which contains lots of data in. Now, in today's world we can make analysis on very large databases which has thousand or million records. Also the statistical analysis can be used to improve the performance of the databases. The information which is the result of analysis can improve the performance of the system and make the system faster. In this thesis, we study about the help of the statistics methods to make a system, which is learning in its self, on SQL Server. Also we study about finding missing data and make trend analysis on economical data.