Oracle tabanlı veri yönetimi
Database management on oracle
  1. Tez No: 106192
  2. Yazar: PELİN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ŞAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkisel veritabanı sistemleri, veritabanı yönetimi, veritabanı yapılan, veritabanı işlemleri, yapısal sorgulama dili, prosedürel dil, stok modülü, analiz, tasarım, kodlama. xı, Relational database systems, database management, database structures, database operations, structured query language, prosedurel language, stock module, analyze, design, codding. xn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Veritabanı teknolojisi bilgisayar bilimlerinde en hızlı gelişen alanlardan biridir. Bununla beraber bu araştırmada ilişkisel veritabanı sistemlerinin kavramları ve uygulamaları üzerine bir çalışma ortaya koymak amaçlanmıştır. İlişkisel bir veritabanı sistemi olan Oracle 8i ve uygulama geliştirmek için Developer 6i kullanılmıştır. İlişkisel sistemin kavramları, fiziksel ve mantıksal veritabanı yapılan, veritabanı nesneleri, veritabanmı yönetmek için kullanılan bellek ve süreç yapılan açıklanmıştır. İlişkisel veritabanı yaratımı, kontrolü ve yönetim sistemleri için kullanılan SQL (Structured Query Language-Yapısal Sorgulama Dili) tanımlanmış, veri üzerine yaptığı operasyonlar örneklerle aktanlmıştır. PL/SQL, Oracle'ın SQL'in bir uzantısı olan prosedürel dili, SQL*Plus aracı, veritabanında çalışacak uygulamaların geliştirilmesinde kullanılan Developer 6i, ASCII formatlı verinin veritabanına aktarmamda kullanılan metodlar SQL* Loader yardımıyla anlatılmıştır. Tez süresince Oracle tabanlı veri yönetimi esas alınarak stok takip modülü oluşumu amaç edinilmiştir. Yukanda açıklanan tüm kavramlar ve araçlar bu modülün geliştirilmesi için kullanılmıştır. Aynca sistem analizi çalışmalan ilgili tüm kullanıcılardan alman bilgiler ve istekler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Genel olarak modül, stok giriş çıkışlarının yapılarak stoktaki malzemelerin asgari ve azami miktarlan ışmda stok hareketi, malzeme fiyatı, departman harcamalan ve talepleri takibini sağlar ve muhasebe ile entegre olabilecek bir yapıdır. Tezin içeriğindeki stok modülü ve veritabanı yönetimi ile ilgili verilen tüm bilgiler örneklerle desteklenmiş ve birbirlerini referans edecek şekilde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Database tecnology is one of the most rapidly growing area of compute and information science. The aim of this research work is to give information to the concepts of a relational database system. Oracle 8i Enterprise Edtion for database system and Developer 6i for developing applications are used. Concepts of relational database system, physical and logical database structures, database objects and memory and process structures were mentioned because of their necessity in managing relational database systems. The standart language for relational database management system,SQL (Structured Query Language), is described. And also SQL statements, that are used for all operations on the information in an database, are explained with examples. PL/SQL,Oracle's procedurel language extention to SQL, SQL*Plus program, Developer 6i,a builder to develop applications, SQL*Loader, an utility to load data from ASCII fixed-format to database are explained. Throughout the thesis, the intention has been the formation of stock follow-up module on the basis of oracle based data control. The terms and tools explained above have been all used to develop this module. Furthermore, the development of the module has been carried out in line with the data and requests received from end users about system analysis studies. The module, in general, provides follow-up of stock changes, material price, department expenses and requests, in light of the minimum and maximum quantities of materials in stock after stock ins and outs are completed. It is also suitable for an integration with accounting. All the information that are used to mention the stock module and database management are described with examples supporting each other.