Effect of pretreatment and air temperature on the drying rate of cultivated mushroom
  1. Tez No: 15465
  2. Yazar: ZARİFE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür mantarı, kuruma oranı, ön işlem, nem diffüzyonu, Cultivated mushroom, drying rate, pretreatment, moisture diffusion
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET ÖN İŞLEN VE HAVA SICAKLIĞININ KÜLTÜR MANTARI KURUMA HIZINA ETKİSİ DOĞAN, Zarife Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali ESİN Eylül 1991, 69 Sayfa Ön işlemlerin ve hava sıcaklığının kültür mantarının kuruma hızı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Mantar dilimleri hava ile 40°, 50°, 60° ve 70°C da beş değişik ön işlem ile kurutulmuştur. Mantar dilimleri içindeki süreye bağımlı nem difuzyon hareketi sabit kurutma şartlarında incelenmiştir. Nem difüzyonunun sıcaklığa bağımlılığı Arrhenius tipi bir ilişki olarak bulunmuştur. Deneysel sonuçlar var olan bilimsel çalışma sonuçları ile uyumludur. Sıcaklık 40° dan 70°C a çıktığında kurutma zamanı yaklaşık olarak %70 azalmaktadır. Yeniden su alma kapasitesi denge nem miktarına bağlı olarak artmaktadır. Tuzun ve askorbik asidin renk üzerinde etkisi çok az olmuştur. En iyi sonuç 50°C de sodyum bisülfit ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF PRETREATMENT AND AIR TEMPERATURE ON THE DRYING RATE OF CULTIVATED MUSHROOM DOĞAN, Zarife M.S. Thesis in Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ali ESİN September 1991, 69 Pages The effects of pretreatment and air temperature on the drying rates of cultivated mushroom were studied. Mushroom slices pretreated differently were dried by air at 40°, 50°, 60° and 70°C. The unsteady state diffusional behavior of moisture in mushroom slices were studied under constant drying conditions. It was found that temperature dependence of moisture diffusivity was of Arrhenius type and the experimental results were in the range reported by other investigators. The drying time was reduced to about 70% when temperature was increased from 40° to 70°C. Rehydration capacity increased with increasing equilibrium moisture content. Table salt and ascorbic acid had little effect on color. The best result obtained was at 50°C with sodium bisulfite.