Mısırda farklı ön işlemlerin kuruma hızına etkisi
The effects of various pretreatments on the drying rate of corn
  1. Tez No: 170406
  2. Yazar: SERCAN ÖZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GAZANFER ERGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Corn drying, drying time, pretreatment, dipping, ethyl oleate, sodium hydroxide, potassium carbonate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET MISIRDA FARKLI ÖN İŞLEMLERİN KURUMA HIZINA ETKİSİ Sercan ÖZLER Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 50 sayfa Danışman : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jüri : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jüri : Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Sefa TARHAN Mısırın, Türkiye'deki mevcut üretimi, ülke ihtiyacım karşılayamamaktadır. Tokat ve çevre illerde mevcut olan hasat sonrası kurutma ve depolama problemleri nedeniyle mısır tarımı, sınırlı ölçüde yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tokat yöresinde yetiştirilen mısırların farklı kurutma ortamı ve ön işlem teknikleri kullanmak suretiyle, mısırda kuruma hızına etkisini belirlemek ve kurutma süresini azaltarak mevcut problemlere çözüm getirmektir. Denemelerde at dişi mısır, sert mısır ve şeker mısır olmak üzere üç mısır tipi kullanılmıştır. Mısır tane olarak % 2 etil oleat, % 4 potasyum karbonat, % 2 sodyum hidroksit çözeltisine 1 dakika süreyle bandırıldıktan sonra laboratuvar tipi kurutucuda, sera tipi kurutucuda ve dış ortamda kurutulmuşlardır. Ön işlem uygulanmayan muamele kontrol olarak alınmıştır. Kurutucuda hava sıcaklığı ortalama 49,3 °C ve hava bağıl nemi % 21,5 tutularak kontrollü olarak denemeler yürütülmüştür. Sera tipi kurutucuda ve dış ortamda ise sıcaklık ve bağıl nem değerleri sürekli olarak kaydedilmiştir. At dişi mısır ve şeker mısır örneklerinde tüm kurutma ortamlarında, sert mısır örneklerinde ise sera ve dış ortamda kuruma hızı üzerine en etkili kimyasalın % 2 sodyum hidroksit olduğu belirlenmiştir. Sert mısırda kurutucuda yapılan kurutma denemelerinde ön işlem yapmanın pratik olmayacağı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Mısır kurutma, kuruma hızı, önişlem, bandırma, ethyl oleate, sodyum hidroksit, potasyum karbonat.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE EFFECTS OF VARIOUS PRETREATMENTS ON THE DRYING RATE OF CORN Sercan ÖZLER Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Masters Thesis 2005, 50 page Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury : Assoc.Prof.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Jury : Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jury : Asst. Prof. Dr. Sefa TARHAN Current production of corn in Turkey does not meet the country's need. The drying and storing problems of corn after its harvest in Tokat have limited corn farming so far. The aim of this study is to solve the drying problems of corn in this province by using different drying methods and various pretreatments to determine the effect of drying corn velocity and shortening the drying time of corn. Three different corn types (dent corn, flint corn and sweet corn) were used in drying trials. Shelled-corn samples were dipped in one of the chemical solutions (2 % ethyl oleate, 4 % Potassium carbonate or 2 % Sodium hydroxide) for one minute. After dipping, the corn samples were placed in a laboratory-type tray dryer, a greenhouse dryer or left under open atmosphere. Untreated samples were used as control samples. In the laboratory dryer, the air temperature and humidity values were kept at around 49.3 °C and 21.5%, respectively. The air temperature and humidity of the greenhouse dryer and outdoor were continuously recorded. It was found that 2% Sodium hydroxide solution was the most effective chemical solution for dent corn and sugar corn dried by one of three drying methods and for flint corn dried in greenhouse dryer and under open atmosphere. The pretreatment of flint corn by chemical solutions could not present any significant economical benefit based on the results obtained from the drying trials of flint corn.