Hepatit B virüsüne ait genotip D serotipinin S gen bölgesi üzerinde meydana gelen mutasyonlar ve bunların transkriptler üzerine etkisinin çeşitli hasta grupları içerisinde araştırılması
Investigation of the mutations on S gene region of hepatitis B virus' genotype D serotype and research of this mutations' effects on the transcripts among the different patient groups
- Tez No: 154706
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: HBV, S gen bölgesi, Mutasyon, Semi-nested PCR, HBV, S Gene Region, Mutation, Semi-nested PCR ni
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz HEPATIT B VİRÜSÜNE AİT GENOTIP D SEROTIPININ S GEN BÖLGESİ ÜZERİNDE MEYDANA GELEN MUTASYONLAR VE BUNLARIN TRANSKRİPTLER ÜZERİNE ETKİSİNİN ÇEŞİTLİ HASTA GRUPLARI İÇERİSİNDE ARAŞTIRILMASI BARSGAN, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Eylül 2004, 124 sayfa Hepatit B virüsü dünyanın en büyük sağlık problemlerinden birisi olan hepatit B enfeksiyonunun ajanıdır. Enfekte ettiği kişilerde siroz ve karaciğer kanserlerine neden olmaktadır. Bu çalışmada HBsAg'si pozitif olan 132 hasta üzerinde yaptığımız PCR çalışmasında 40 HBV-DNA pozitif olgu tespit edilmiştir. Semi-nested PCR devamında yapılan dizi analizi yönteminden elde edilen veriler ile tüm varyantlar Genotip D ve subtip ayw3 olarak belirlenmiştir. Bu serotipteki kişiler farklı hasta gruplarından oluşmaktadır. Buna bağlı olarak mutasyon verileri hasta grupları içerisinde incelenerek bunların gruplardaki oranlan saptanmış ve mutasyonlarm transkriptler üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmalar mutasyona uğrama açısından stabil bir bölge olan ve yüzey antijenlerinden sorumlu olan S gen bölgesi üzerinde yapılmıştır. En yüksek mutasyon bulunduran grubun kronik HBV hastalan ve aile üyelerinden oluştuğu belirlenmiştir. En yüksek aminoasit mutasyonu yine aynı gruplarda meydana gelmiştir. En önemli sonuçlardan birisi ise tüm örneklerimizde rastladığımız aminoasit mutasyonlanndan 125. (M- >T) ve 127.(T- >P) mutasyonları a-determinantınm birinci lobu üzerinde bulunmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE MUTATIONS ON S GENE REGION OF HEPATITIS B VIRUS' GENOTYPE D SEROTYPE AND RESEARCH OF THIS MUTATIONS' EFFECTS ON THE TRANSCRIPTS AMONG THE DIFFERENT PATIENT GROUPS BARSGAN, Arzu M. Sc. In Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN September 2004, 124 pages Hepatitis B virus is an agent causing the Hepatitis B that important public health problem. HBV causes liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. In this study 40 HBV-DNA positive patients were determined from among 132 HBsAg positive patients by PCR. All varients were designated Genotype D and subtipe ayw3 using the semi-nested PCR and DNA sequencig thecniques datums. This patients consisting of different groups. According to these, mutations datums were investigated in the patient groups and the rates were determined. In addition effects of these mutations on the transcripts were researched. For these studies S gene region that a stable region against mutations and responsible expression of surface antigens, was worked. In chronic patients and family members' mutation rates were designated as maximum among other groups. Aminoacid mutations' maximum rates were occured in same groups. The one of the most important consequences is 125.(M- >T) and 127.(T- >P) aminoacid mutations that present all of the varients. And these mutations were founded on the first loop of a-determinant.