A seismic hazard assessment for Gaziantep region
Gaziantep yöresi için deprem tehlikesinin belirlenmesi
- Tez No: 154707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: sismik tehlike analizi, deterministik metot, probabilistik metot, azalım ilişkisi, yer ivmesi, Gaziantep. m, seismic hazard analysis, deterministic method, probabilistic method, attenuation relationship, ground acceleration, Gaziantep. u
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET GAZÎANTEP YÖRESÎ ÎÇÎN DEPREM TEHLİKESİNİN BELİRLENMESİ ÖZBAY, Aydın Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hamza GÜLLÜ Temmuz 2004, 67 sayfa Bu çalışmada, ilk önce, en küçük kareler yöntemi kullanılarak Türkiye için yeni bir azalım ilişkisi geliştirilmiştir. Daha sonra, deterministik ve probabilistik metotlar kullanılarak Gaziantep için detaylı bir sismik tehlike analizi yapılmıştır. Bu amaçla, Gaziantep civarındaki diri faylar doğrusal sismik kaynaklar olarak modellenmiştir. Deterministik yaklaşımda, belirli deprem senaryoları üzerinde durulmuş ve daha önce bu çalışma kapsamında geliştirilen azalım ilişkisi kullanılarak her bir sismik kaynak tarafından en kötü durumda oluşturulabilecek ivme değerleri belirlenmiştir. Probabilistik sismik tehlike hesaplarında kullanmak amacıyla, geçmişte meydana gelen depremlere ait kayıtlar kullanılarak bölge için bir tekrarlanma ilişkisi geliştirilmiştir. Kümülatif sismik tehlike eğrisi çizildikten sonra, yıllık aşılma oram değeri kullanılarak beklenen yer ivmesi değeri elde edilmiştir. 50 yıl içerisinde % 10 olasılıkla aşılması beklenen ivme değerine karşılık gelen yıllık aşılma oram Poisson modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Deterministik ve probabilistik sismik tehlike analizlerinden elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, Gaziantep'te inşa edilecek yapıların tasarımında probabilistik metotla elde edilen ivme değerinin kullamlması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEISMIC HAZARD ASSESSMENT FOR GAZİANTEP REGION ÖZBAY, Aydın MSc. in Civil Eng. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hamza GÜLLÜ July 2004, 67 pages In this study, firstly, a new attenuation relationship was developed for Turkey using the least-squares method. Then, a detailed seismic hazard analysis was performed for Gaziantep using deterministic and probabilistic methods. For this purpose, the active faults around the city were modeled as linear seismic sources. In the deterministic approach, particular earthquake scenarios were considered, and the worst-case acceleration values caused by each of the seismic sources were determined using the attenuation relationship which was developed previously in this study. For the purpose of using in the probabilistic seismic hazard calculations, a recurrence relationship for the region was obtained using the records of the earthquakes occurred in the past. Once the cumulative seismic hazard curve was drawn, the expected ground acceleration value was obtained using the value of annual rate of exceedance. Annual rate of exceedance of acceleration corresponding to 10 percent probability of exceedance in 50 years was computed using the Poisson model. When the results of the deterministic and probabilistic seismic hazard analyses were compared, it was concluded that the acceleration value obtained using the probabilistic method should be used in the design of structures in Gaziantep.