Solving two sided assembly line balancing problems with zoning constraints using ant algorithms
Konumsal kısıtlı çift taraflı montaj hattı dengeleme probleminin karınca algoritmasıyla çözümü
- Tez No: 154721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAY DERELİ, DOÇ. DR. ADİL BAYKASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hatları, Karınca Kolonisi Algoritması, Çift Taraflı Montaj Hattı, Konumsal Kısıtlar iv, Assembly Lines, Ant Colony Algorithms, Two Sided Assembly Line, Zoning Constraints m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz KONUMSAL KISITLI ÇİFT TARAFLI MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİNİN KARINCA ALGORİTMASIYLA ÇÖZÜMÜ SABUNCU, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Türkay DERELİ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adil BAYKASOĞLU Kasım 2004, 77 sayfa Çift taraflı montaj hattı dengeleme (çift-MHD) problemi, tipik olarak kamyon ve otobüs gibi büyük boyutlu ürünleri üreten fabrikalarda bulunur. Tek taraflı montaj hatları için birçok algoritma ve sezgisel yöntem önerilmiştir. Fakat çift taraflı montaj hatlarına yönelik çalışmalar çok azdır. Bu tez çalışmasında karınca algoritması tabanlı yeni bir sezgisel algoritma ile konumsal kısıtlı çift taraflı montaj hatları dengeleme problemlerinin (2tMHDk) çözülmesine çalışılmıştır. 2tMHDk'nin daha etkin çözülmesi için karınca algoritması uygun şekilde değiştirilmiştir. Bu çalışma, 2tMHDk'ne karınca algoritması yaklaşımının nasıl uygulanacağını gösteren ilk girişimdir. Önerilen algoritmanın 2tMHDk'ne uygunluğunu göstermek amacıyla, örnek uygulamalar gösterilmiş ve bilgisayarlı uygulama testleri yapılmıştır. Test problemlerinin çözümünden elde edilen sonuçlar önerilen algoritmanın 2tMHDk'nin çözümü için alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLVING TWO SIDED ASSEMBLY LINE BALANCING PROBLEMS WITH ZONING CONSTRAINTS USING ANT ALGORITHMS SABUNCU, Ibrahim M. Sc in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Türkay DERELİ Co Supervisor: Assoc Prof. Dr. Adil BAYKASO?LU November 2004, 77 pages Two-sided assembly line balancing problems usually occurs in plants, which are producing large sized high volume products like buses, trucks and domestic products. Many algorithms and heuristics have been proposed to balance classical one-sided assembly lines. However, little attention has been paid to two-sided assembly lines. Moreover, according to our best knowledge, there is no published work, in the literature on 2 sided Assembly Line Balancing problems with zoning constraints (2sALBz) using ant colony heuristics. In this thesis study, an ant algorithm based heuristic algorithm is proposed for solving 2sALBz. The ant algorithm is enriched and modified for solving 2sALBz efficiently. This thesis makes one of the first attempts to show how ant algorithm can be applied to 2sALBz. In this thesis, example applications are presented and computational experiments are performed to present suitability of the proposed algorithm to solve 2sALBz. Promising results are obtained from the solution of the test problems.