Digital watermarking for copyright protection of digital audio data and digital image data
Sayısal ses verisinin ve sayısal görüntü verisinin telif hakkının korunması için sayısal damgalama
- Tez No: 154730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGUN ERÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: sayısal imge damgalama, sayısal ses damgalama, Hızlı Fourier dönüşümü, ayrık dalgacık dönüşümü, Gaussian gürültü. Viı, digital image watermarking, digital audio watermarking, Fast Fourier transform, discrete wavelet transform, Gaussian noise
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET SAYISAL SES VERİSİNİN VE SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİSİNİN TELİF HAKKININ KORUNMASI İÇİN SAYISAL DAMGALAMA TOKUR Yüksel Yüksel Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ergun ERÇELEBÎ Ocak 2004, 80 sayfa Internet bağlantılı kişisel bilgisayarlar çoklu ortam verilerinin dağıtılmasını ve uygulamaların çok kolay ve hızlı bir hale getirdi. Elektronik ticaret uygulamaları ve çevrimiçi servisler çok hızlı gelişmeye başladı. Görüntü, ses video, üç boyutlu nesneler gibi sayısal medya verileri kalite kaybı olmaksızın sınırsız bir şekilde kopyalanabilir ve kolaylıkla dağıtılabilir. Bundan dolayı, sayısal damgalama internet ortamında sayısal verilerin yasal olmayan kopyalama ve dağıtılma riskini önlemek için iyi bir yöntemdir. Sayısal damga, telif hakkını korumak ve bilginin bozulup bozulmadığını kontrol etmek için direkt olarak sayısal verinin içine gömülen fark edilmez bir işarettir. Eklenilen damga sayısal verinin, sahibinin, dağıtıcısının ve alıcısının bilgilerini içermektedir. Sayısal verinin gerçek sahibi belirlenmek istendiğinde, gömülü bilgi (sayısal damga) veri sahibini tamamıyla tanımlamak için sayısal veriden çıkartılabilir. Genelde telif hakkı koruması için bir sayısal damgalama tekniği aşağıdaki iki özelliği sağlaması gerekmektedir. Birincisi gömülen damga, imge verisini görünür bir şekilde ve ses verisini duyulur bir şekilde bozmamalıdır. Ve damga; imge damgalama için görülemez, ses damgalama için duyulamaz olmalıdır. îkinci özellik şudur ki; damga onu çıkarmak isteyene zor olmalıdır. Damganın şekilsel bozulmalara ve genel işaret işlemeye karşı dayanıklı olması beklenir. Bu tezde, sayısal imge verisi için dayanıklı, sayısal damgalama teknikleri geliştirildi. Sayısal imge damgalama metotları frekans alanında ve dalgacık alanında vıgerçekleştirildi. Önerilen sayısal imge damgalamanın dayanıklılığı gürültü ekleme, sıkıştırma, kesme ve döndürme gibi farklı atakların uygulanması ile test edildi. Global performans tepe işaret gürültü oranı ve bit hatası oranı vasıtasıyla değerlendirildi.Önerilen yöntemin performansını ve uzaysal alandaki yöntemin performansını karşılaştıran sayısal sonuçlar verildi. Sonuçlar iyi performans gösterdi ve damga damgalanmış imgeden başarılı bir şekilde çıkartıldı. Bunlara ilaveten, psychoacoustic model kullanılarak frekans alanında gerçekleştirilen sayısal ses damgalama da bu tezde sunuldu. Önerilen damga ile elde edilen sonuçlar verildi ve sonuçlar damganın duyulmaz olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIGITAL WATERMARKING FOR COPYRIGHT PROTECTION OF DIGITAL AUDIO DATA AND DIGITAL IMAGE DATA TOKUR, Yüksel M.Sc. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ergun ERÇELEBİ January 2004, 80 pages Personal computers with internet connections have made the distribution of multimedia data and applications much easier and faster. Electronic commerce applications and online services are rapidly being developed. The digital media such as image, audio, video, 3D objects, etc. can be duplicated unlimitedly without any quality loss and can also be easily distributed and tempered. Therefore, digital watermarking is a good way to protect them from the risk of illegal copying, reproduction and distribution in a network environment. Digital watermark is an insensible signal in which digital data is embedded directly for copyright protection and for checking if data have been corrupted. Embedded watermark carries a certain amount of information relating to the owner, distributor or receiver of digital data. When the ownership of digital work is question, the embedded information can be extracted to completely characterize the owner. In general, a digital watermark technique must satisfy the following two properties for copyright protection. First the embedded watermark does not distort visually the image and audibly the audio data. And it should be invisible for the image watermarking and inaudible for the audio watermarking. The second property is that the watermark is difficult for an attacker to remove. It should be robust to common signal processing and geometric distortions. IVIn this thesis, we have developed robust digital watermarking methods for digital image data. The digital image watermarking methods were implemented in frequency domain and wavelet domain. Robustness of proposed digital image watermarking was tested by applying different types of attacks such as noise addition, image compression, cropping and rotation. Global performance was evaluated by means of the peak signal to noise ratio (PSNR) and bit error ratio (BER). Numerical results comparing the performances of the proposed digital image watermarking methods with that of the spatial domain methods were given. The results showed good performances and the watermark was extracted from the watermarked image successfully. Also, digital audio watermarking implemented in frequency domain by using psychoacoustic model had been presented in this thesis. The results obtained by proposed watermarking were given and the results indicated that the watermark was inaudible.