Erciş (Van) yöresinde doğal olarak yetişen eriklerin (Prunus domestica L.) seleksiyonu
Selection of plums (Prunus domestica L.) naturally grown in Ercis (Van)
- Tez No: 418686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erik, Seleksiyon, Erciş, Van, Biyolojik çeşitlilik, Plum, Selection, Erciş, Van, Biodiversity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, Erciş yöresinde doğal olarak yetişen erik genotiplerinin belirlenmesi ve bölgedeki biyolojik çeşitliliğin tespiti amacıyla, 2010 ve 2011 yıllarında yürütülmüştür. Yöredeki mevcut erikler fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerine göre incelenmiş ve toplam 50 erik genotipi seçilmiş ve değerlendirilmiştir. İncelenen geneotiplerde, tomurcuk patlamasının 5-27 Nisan, ilk çiçeklenmenin 24 Nisan-15 Mayıs, tam çiçeklenmenin 03-17 Mayıs, son çiçeklenmenin 11-28 Mayıs, hasadın ise 01 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 3.96-25.59 g, meyve çapı 17.99-31.22 mm, meyve boyu 18.36-35.86 mm, meyve yüksekliği 18.37-33.32 mm, çekirdek ağırlığı 0.38-1.45 g, çekirdek çapı 8.60-14.30 mm, çekirdek boyu 11.31-21.76 mm, meyve hacmi 4.00-32.00 cm³, meyve yoğunluğu 0.64-1.54 g/cm³, meyve etinin çekirdeğe oranı % 8.47-27.53, meyve suyunda titre edilebilir asitlik % 0.83-2.81, pH 3.66-4.40, suda çözünebilir kuru madde miktarının (SÇKM) % 8.00-19.25, ağaçlarda taç yüksekliği 1.50-6.50 m, taç genişliği 2.00-7.40 m değerleri arasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to determine plum genotypes naturally grown in Erciş province and reveal biodiversity in region, this research was carried out during 2010 and 2011. Existing plums in the province have been examined according to their phonological, morphological and pomological characteristics and totally fifty plum genotypes have been selected and evaluated. In the genotypes examined, it has been determined that bud burst is between 5-27 April, first bloom is between 24 April-14 May, full bloom is between 03-17 May, final bloom is between 11-28 May, harvesting time is between 01 August-10 September. Genotypes examined had 3.96-25.59 g fruit weight, 17.99-31.22 mm fruit diameter, 18.37-33.32 mm fruit height, 0.38-1.45 g seed weight, 8.60-14.30 mm seed diameter, 11.31-21.76 mm seed height, 4.00-32.00 cm³ fruit volume, 0.64-1.54 g/cm³ fruit intensity, 8.47-27.44 % rate of pulp to the seed, 0.83-2.81 % titretable acidity in the fruit juice, 3.66-4.40 pH, 8.00-19.25 % soluble solids content, 1.50-6.50 m diadem height, 2.00-7.40 m diadem width.