Çeşitli kanser türlerinde kanda karsino embriyonik antijen (CEA), alfa feto protein (AFP), alkalen fosfataz (ALP) ve kalsiyum (Ca++) seviyelerinin karşılaştırılması
The comparison of the amounts of carsino embryonic antijen (CEA), alfa feto protein (ALP), alcalen phosphatase (ALP) and calcium (Ca++) in various cancer types in blood
  1. Tez No: 154761
  2. Yazar: MEHMET ERİŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cancer, Carsino embryonic antijen, Alfa feto protein, Alkalen phosphatase, Calcium. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ KANSER TÜRLERİNDE KANDA KARSİNO EMBRİYONİK ANTİJEN (CEA), ALFA FETO PROTEİN (AFP), ALKALEN FOSFATAZ (ALP) VE KALSİYUM (Ca") SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ERÎŞEN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail Çelik Oak 2004, 33 sayfa Bu çalışma; çeşitli kanser teşhisi konmuş hastaların kan serumundaki CEA, AFP, ALP ve Ca** seviyelerinin tamdaki önemini araştırmak amacıyla yapıldı. Kontrol grubu olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan ve kanser teşhisi konmamış 20 sağlıklı birey kullanıldı. Çalışma grubu olarak kanser teşhisi konmuş fakat metastaz yapmamış, ayakta tedavi gören; akciğer kanserli 50 hasta, meme kanserli 52 hasta ve mide kanserli 49 hasta kullanıldı. Serum örneklerinde AFP, CEA. ALP ve Ca^ düzeyleri kantitatif olarak, IMMULITE: CLIA (Chemi Lumiescenî Immunassay) otoanalizörü kullanılarak saptandı. Kontrol grubu ile akciğer, meme ve mide kanserli hastalar arasındaki AFP düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirildi ve anlamlı bulunmadı (p>0.05). Akciğer kanserli hastaların ortalama CEA düzeyleri yüksek bulunmasına rağmen kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p>0.05). Mide kanserli hastalar ile kontrol grubu arasındaki CEA düzeyleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF THE AMOUNTS OF CARSINO EMBRYONIC ANTİJEN (CEA), ALFA FETO PROTEIN (AFP), ALCALEN PHOSPHATASE (ALP) AND CALCIUM (Ca*4) IN VARIOUS CANCER TYPES IN BLOOD ERİŞEN, Mehmet MSc, Biological Science Supervisor: Doç. Dr. Ismail ÇELÎK January 2004, 33 pages This study aims to investigate the importance of finding the amount of various patients that are understood to be cancer CEA, AFP, ALP and Ca^ in blood serum. Twenty healthy individuals that have sickness as control group and that are know as having as not having cancer illness. As the study group, fifty liver cancerous patients, fifty-two breast cancerous and forty-nine stomach cancerous patients -that are said to be cancer but did'nt have metastasis, and are being ireatcm in the outpatient clinic of a hospital- are used. In the serum samplels the amount of AFP. CEA, ALP and Ca** were determined as cantitatife using IMMULITE: CLIA autoanalyzer. Using the control group; the amount of AFP among the liver, stomach and breast cancerous patients were evaluated but weren't found expressive (p>0.05). Although the avarage CEA amount of liver cancerous were found high there were no meaningness statisticly when made a comparison with control group (p>0.05). Making a comparison in the amount of CEA between the stomach cancerous patients and control group it had been expressive statisticly ^.01). The CEA amount of breast cancerous patients wasn't found expressive comparing with the control group (p>0.05). Although the ALP amount in breast cancerous patients wasn't found expressive statisticly (p>0.05), the amount in stomach and liver cancerous patients was found expressive (p0.05), but found expressive in stomach cancerous patients (pO.05). Consequently, it was reached that in liver and stomach cancerous the ALP, and in the finding of stomach cancerous the CEA and Ca** can be the useful reference points but the AFP can't be a useful tumor reference.