Antipipertansif ilaçlardan asebutolol'ün polarografik yöntemle miktar tayini
The determination of antihypertensive drug acebutolol by polarographic method
  1. Tez No: 154779
  2. Yazar: YAVUZ YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asebutolol, Damlayan cıva elektrot, Doğru akım polarografisi, Miktar tayini, Tablet, Acebutolol, Hanging mercury electrode, Direct-current polarography, Determination, Tablets. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ANTİHİPERTANSİF İLAÇLARDAN ASEBUTOLOL'ÜN POLAROGRAFİK YÖNTEMLE MİKTAR TAYİNİ YARDIM, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRK Şubat 2004, 61 Sayfa Bu çalışmada yüksek tansiyon tedavisinde yeni bir ilaç olarak kullanılan Asebutolol'ün damlayan cıva elektrot üzerinde elektroanalitik davranışları doğru akım polarografisi ile incelenmiştir. Ortamın pH'sının, cıva haznesine uygulanan basıncın, cıvanın damlama süresinin, gerilim tarama hızının ve madde derişiminin sınır akımı üzerine etkileri duyarlı olarak araştınlmıştınEn iyi destek elektroliti sisteminin 0.2 M fosfat tamponu (0.2 M KC1, %10 h/h etil alkol, pH=3.0-6.5) olduğu bulunmuştur. Destek elektroliti sisteminin pH 5 çözeltisinde optimum polarografik parametreler 10 mV/s gerilim tarama hızı, 1 atmosfer basınç ve 1 saniye damlama süresi olarak bulunmuştur. Bu koşullarda l^xlO^-SJxiO“4 M derişim aralığında doğrusallık saptanmıştır. %1.5 den daha küçük bulunan bağıl standart sapma değerleri yöntemin tekrar edilebilirliğinin çok iyi olduğunu göstermiştir. Yöntem 9.5xl0”6 M derişimi düzeyinde Asebutolol'ün saptanmasına olanak sağlamıştır, önerilen yöntem ilacın ticari tablet analizlerine başarıyla uygulanmış ve sonuçlar bu tezde geliştirilen UV-spektrofotometrik yöntemle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF ANTIHYPERTENSIVE DRUG ACEBUTOLOL BY POLAROGRAPHIC METHOD YARDIM, Yavuz MSc. Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRK February 2004, 61 Pages In this study, the electroanalytical behavior of Acebutolol, which is used recently in the treatment of hypertension, was studied at dropping mercury electrode by direct-current polarography. The dependence of intensity of limiting current on pH, the pressure applied to the mercury column, dropping time, potential scan rate and drug concentration was carefully investigated. The best supporting electrolyte system was found to be 0.2 M phosphate buffer (0.2 M KC1, 10% v/v ethanol, pH=3.0-6.5). In pH 5 supporting electrolyte, scan rate of 10 mV/s, pressure of 1 atm and dropping time of 1 s were determined as optimum polarographic parameters. In these conditions, the linear response was obtained in the range of l^xlO^.TxlO“4 M. The relative standard deviation found less than 1.5% indicated the excellent reproducibility of the method. The method allowed Acebutolol to be detected to a level of 9.5x1 0”6 M. The proposed method was succesfully applied to the determination of Acebutolol in commercial tablets and results were compared by a simple UV-spectrophotometric method developed in this thesis.