Tek-süt işletmesine süt veren üreticilerin süt üretim, kullanım, pazarlama durumları ve sorunları
Problems an the status of milk production, usage, and marketing of milk producers selling milk to tek-süt factory
- Tez No: 154780
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Milk producers, milk production, milk marketing, problems II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET TEK-SÜT İŞLETMESİNE SUT VEREN ÜRETİCİLERİN SUT ÜRETİM, KULLANIM, PAZARLAMA DURUMLARI VE SORUNLARI UĞUR, Fayat Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hayri COŞKUN Mart 2004, 36 sayfa Bu anket çalışmasında, Balıkesir ilinin Gönen ilçesinde faaliyet gösteren ve TEK-SÜT işletmesine süt veren üreticilerin süt üretim, kullanım, pazarlama durumları ve sorunları incelenmiştir. Adı geçen işletmeye süt veren üreticilerin sayısı, yapılan bir ön tespitle 2741 olarak belirlenmiştir. Toplam 300 üretici işletme örnek hacmini oluşturmuştur. Çalışmanın verileri Eylül 2002 ile Nisan 2003 tarihleri arasında toplanmıştır. Anketten elde edilen sonuçlara göre; üreticilerin çoğunluğunun (% 65) bulundurduğu süt ineği sayısı 1-4 arasında değişmektedir. Üreticinin elinde bulunan ineklerin büyük bir kısmı (% 95) kültür ırkıdır. Süt verimleri ise 10-25 kg/gün arasındadır. Kültür ineklerinin ortalama kasaplık yaşı ağırlıklı olarak 5-8 yıl, laktasyon süresi ise 7-9 ay arasında değişmiştir. Günlük sağım sayısı % 75 oranında 2 ve % 25 oranında 3 şeklindedir. Üreticilerin yarısına yakın bölümü 30-59 kg arasında süt üretimine sahiptir. Üreticiler aile içi kullanım için ayırdıkları sütün çoğunu yoğurda işleyerek tüketmektedir. Üreticilerin % 85 'i süt hayvancılığı yapmaktan memnundur. Üreticiler süt hayvanlarını yemlemede daha çok arpa, yulaf, mısır ve buğday gibi kaba yemler kullanmaktadır. Anket sonuçlarına göre, süt hayvanları periyodik veteriner hekim kontrolünden geçmemektedir. Daha çok hayvanlar hastalandığında veteriner hekim çağınlmaktadır. Süt ineklerinin % 29'u 1 ya da 2 defa mastitis hastalığına yakalanmıştır. Üreticilerin önemli bir kısmı antibiyotikli sütün mahsurlu olduğunu bildiği halde ve işletmeyi ikaz etmeden sütünü göndermektedir. Ankette dikkate alınan üreticilerin hiçbiri ineğini sigorta yaptırma ihtiyacı hissetmemiştir. Süt sağum % 99.3 oranında ahırda ve % 79 oranında makine ile yapılmaktadır. Üreticilerin çoğu sağımdan önce meme temizliğinin nasıl yapılacağı hakkında bilgiye sahip değildir. Üreticilerin % 9'u süt ve et fiyatlarının düşük, yem ve ilaç fiyatlarının ise pahalı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca üreticiler süt satışından elde ettikleri gelirle hayvanlarına bakamadıklanndan ve ürettikleri kaliteli süte prim ödemesi yapılmamasından şikayet etmektedir. Anahtar Kelimeler Süt üreticileri, süt üretimi, süt pazarlama, sorunlar
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEMS AND THE STATUS OF MILK PRODUCTION, USAGE, AND MARKETING OF MILK PRODUCERS SELLING MILK TO 'TEK-SÜT' FACTORY U?UR, Fayat Msc. Food Engineering Science Supervision Assoc. Prof. Dr. Hayri COŞKUN March 2004, 36 pages In this study, it was aimed to investigate the problems and the status of milk production, usage and marketing of milk producers giving milk to TEK-SÜT factory in Gönen, Balıkesir. Total number of producers that selling their milk to the factory was predetermined as 2741. For questionnaire, 300 milk producers were taken into consideration. The data of questionnaire was collected between September 2002 and April 2003. According to the results obtained, most of the producers (65 %) had milking cows between 1-4. Majority of producers (95 %) had culture breed of cows. The milk yields of the cows were between 10-25 kg/day. Average slaughtering age of culture breeds changed mostly between 5-8 years and lactation period between 7-9 months. Milking times per day were 2 and 3 at rates of 75 and 25 %, respectively. Almost half part of the producers had milk production between 30-59 kg per day. The producers consumed the milk held for home consumption as yogurt Great part of the producers (85 %) had the pleasure of being milk-animal farmer. The half of the producers feed their animals with barley, oat, corn and wheat Questionnaire results suggested that cows are not under periodical veterinary control, and veterinary is usually called when the animals got disease. Milch cows of some producers (29 %) become mastitis once or twice. Even if an important part of the producers know the hazard of the milk with antibiotic, they send their antibiotic-contaminated milk to the factory without warning. None of the producers insured their cow against any risk. Milking procedure is mostly made in barn (99.3 %) and made with milking machine at rate of 79 %. Most of the producers don't have the knowledge of how to make disinfection of cow udder before milking. The producers (9 %) noted that while the prices of milk and meat are low, the prices of feed and medicine are high. Furthermore, the producers stated that they are not able to grow their animals with income of milk marketing, and premium is not paid for their quality milk.