Van ili koşullarında buharlaşma kabı (claas-a pan) yöntemiyle domates bitkisi için en uygun sulama suyu düzeyi ve aralığının belirlenmesi
Determination of the most suitable irrigation frequency and quantity by pan evaporation in tomatoes grown in Van
  1. Tez No: 154791
  2. Yazar: CENK KÜÇÜKYUMUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ERTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Domates, Buharlaşma kabı, Sulama programlama
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, Van yöresi koşullarında buharlaşma kabı (Class-A Pan) yöntemini kullanarak, açıkta yetiştirilen domates bitkisi için en uygun sulama suyu miktarı ve sulama aralığının belirlenmesi için yapılmıştır. Sulama konuları, iki farklı sulama aralığı (Sı: 7 gün; S2: 12 gün), üç farklı pan katsayısı (Kpı: 0.50, Kpa: 0.70 ve Kp3: 0.90) alınarak oluşturulmuştur. Fideler dikimden sonra yeterince sulanmış, toprakta bulunan elverişli su %40'a düştüğünde, mevcut toprak suyunu tarla kapasitesine getirecek kadar sulama suyu uygulanmıştır. Daha sonra 7 ve 12 gün aralıklarla programlı olarak sulamalara devam edilmiştir. Konulara uygulanan sulama suyu miktarları 379.2 - 631.8 mm, su tüketimleri 412.8 - 631.1 mm ve elde edilen verimler 3315.9 - 7302.2 kg/da arasında değişmiştir. Ayrıca, en yüksek erkenci verim ve toplam verim S2Kp2 konusundan alınmıştır. Et/Epan oranlan ise 0,37-1,03 arasında değişmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre; verim değerlerine sulama aralıklarının (S) ve sulama aralığı x pan katsayısı etkileşiminin % 1, pan katsayılarının ise % 0.1 düzeyinde önemli etkisi olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca sulama suyu ve bitki su tüketiminin bitki vegetatif ve generatif gelişim özellikleri üzerine önemli etkileri olduğu belirlenmiş ve meyve sayısı ile birlikte meyve eni ve boyunun verim artışında en önemli faktörler olduğu anlaşılmıştır, öte yandan belirli bir su uygulama düzeyinden sonra verimin düştüğü gözlenmiştir. Sonuçta, Van yöresinde ve benzer toprak ve iklim koşullarında domates yetiştiriciliği için sulama suyu hesabında ekonomik verime ulaşılması için pan katsayısının 0.70, işçilik ve zaman tasarrufu açısından da sulama aralığının 12 gün alınması önerilir. Ayrıca bu çalışmada belirlenen Et/Epan oranlarının da, benzer toprak ve iklim koşullarında sulama programlamasında kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study caıried out in Van-Turkey was to determine the most suitable irrigation frequencies and quantities in tomatoes grovm under field conditions by using pan evaporation. irrigation quantities were based on pan evaporation (Epan) from a screened Class-A Pan. irrigation treatments consisted of two irrigation intervals (!]: 7 days; I2: 12 days), and three pan coefficients (Kpt: 0.50; Kp2: 0.70 and Kp3: 0.90). Plants were adequately watered after transplanting, then, when available water in the soil dropped to 40 %, plots were inigated up to field capacity. Scheduled irrigations were initiated at 7 and 12-day intervals. irrigation quantities applied to the treatments varied from 355.7 to 608.4 mm; seasonal plant water consumption ör evapotranspiration -(Et) of irrigation treatments varied from 389.4 to 607.7 mm; and the summer squash yield varied from 33.159 to 73.022 tones ha"1. The earliest yield was obtained from I2Kp2 treatment Et /Epan ratios of treatments ranged from 0.17 to 1.03.