Ardahan ve Iğdır yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Ardahan and Iğdır province
  1. Tez No: 154790
  2. Yazar: YUSUF UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Makrofonguslar, Taksonomi, Ardahan, İğdır, Türkiye, Macrofungi, Taxonomy, Ardahan, İğdır, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışma, 2000-2001 yıllarında Ardahan ve İğdır ili sınırlan içerisinde toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlannda renkli negatif ve slaytları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuvar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin sonucunda Myxomycetes, Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 7 ordo ve 26 familyaya ait 109 makrofungus taksonu tespit edilmiştir. Bunların 64' ü yenir, 3 1 'i yenmez ve 14 tanesi ise zehirlidir. Ayrıca bu çalışma ile 10 tür ve 2 si varyete düzeyinde olmak üzere toplam 12 makrofungus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Polyporus tuber aster Pers.: Fr., Calvatia rubroflora (Cragin) Morgan, Pluteus diettrichii Breş., Leucoagaricus subcretaceus Bon in Bon & Haluwyn, Agaricus fissuratus (Moell) Moell., A. xanthoderma Genevier var. griceus (Pears.) Bon & Cappelli., Amanita battarea Boud., A. pantherina var. mustisquamosa (Pk.) Jenkins., Coprinus romagnesianus Sing., Inocybe maculata Boud., Lactariusfiılvissimus Romagn. ve Russula badia Qu61. dır Teşhisi yapılan tüm makrofungus taksonlannın makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile taksonomileri, yetişme yeri özellikleri, yayılışları ve diğer özellikleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on macrofungi growing in Ardahan and İğdır provinces between 2000 and 2001. During field investigations, color slides and negatives of the macrofungi taxa were taken from their natural habitats. The knowledge of local people about macrofungi and necessary morphological and ecological features were recorded. The microscopic data were provided from laboratory studies. According to macroscopic and microscopic investigations, 109 macrofungi taxa were identified belonging to 7 ordo and 26 families in Myxomycetes, Ascomycetes and Bacidiomycetes classis. 64 of the total 109 taxa are edible, 31 are inedible, and 14 are poisonous. Especially 10 species and 2 varieties, total 12 taxa were added to macrofungi flora of Turkey for the first time in this study. These are Polyporus tuber aster Pers.: Fr., Tyromyces chioneus (Fr.) P. Karst, Calvatia rubroflora (Cragin) Morgan, Pluteus diettrichii Bres., Leucoagaricus subcretaceus Bon in Bon & Haluwyn, Amanita battarea Boud., A. pantherina var. mustisquamosa (Pk.) Jenkins, Agaricus fissuratus (Moell) Moell., A. xanthoderma Genevier var. griceus (Pears.) Bon & Cappelli., Coprinus romagnesianus Sing., lnocybe maculata Boud., Lactarius fulvissimw Romagn. and Russula badia Quel Macroscopic and microscopic features of identified macrofungi and their taxonomical characters, habitats, distribution in the area and other properties were given.