Van ili Bahçesaray ilçesi arıcılık işletmelerinin ekonomik analizi ve arı ürünlerinin pazarlanması
Economic analysis of beekeeping farms and marketing of bee products in Bahçesaray district of Van province
- Tez No: 154798
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Arı Ürünleri, Ekonomik Analiz, Pazarlama. 11, Beekeeping, Honey Products, Economic Analysis, Marketing. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET VAN İLİ BAHÇESARAY İLÇESİ ARICILIK İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ VE ARI ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI AĞAR, Sinan Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr.İbrahim YILDIRIM Eylül 2004, 59 Sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı, Van İli Bahçesaray İlçesinde arıcılık yapan işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı, yıllık faaliyet sonuçları ve pazarlama sorunlarının ekonomik açıdan değerlendirilmesidir. Çalışmanın başlıca materyalini 58 işletmeden toplanan orijinal veriler oluşturmuştur. Veriler 2002 yılı üretim dönemine ait bulunmaktadır. İşletmeler sahip oldukları kovan sayılarına göre üç gruba ayrılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerde işletme başına düşen nüfus miktarı 4.67 kişi olup, bunun % 50.59'u erkek nüfustan oluşmaktadır. 0-6 yaş grubu dışında kalan toplam nüfusun % 8 1.12'si okuma yazma bilmektedir. Aile işgücü potansiyeli 1092.2 erkek işgünü olup, % 44.4'ü değerlendirilmektedir. Kullanılan toplam aile işgücü potansiyelinin % 29.95'i işletme içinde, % 70. 05 'i işletme dışında kullanılmaktadır. İşletme başına düşen kovan sayısı 67.1 adet olup, % 90.4'ü modern kovan ve % 9.6'sı ilkel sepetten oluşmaktadır. İşletmelerde kullanılan ilkel sepetlerin tamamı, modern kovanların ise % 71 'inin işletme sahiplerinin mülkü ve % 29'unun ise ortakçılık ile kullanılan modern kovanlardan oluşmaktadır. İşletme başına düşen aktif sermaye 9.452 milyon TL düzeyinde bulunmaktadır. Arazi sermayesinin toplam aktif sermaye içindeki payı % 67 düzeyindedir. Öz sermayenin aktif sermayeye oranı % 89.82'dir. İncelenen işletmeler ortalamasında modern kovan başına günlük petek bal verimi 0.061 kg, süzme bal verimi 0.014 kg'dır. Modern kovanlarda ortalama bal üretim süresi 142.24 gün olup, bir üretim döneminde kovan başına elde edilen petek bal miktarı 8.74 kg, süzme bal 1.98 kg'dır. Gayri safı üretim değerinin % 87.49'u modern kovandan elde edilen bal değeri ve % 12.51 'i ilkel sepetten elde edilen bal değerinden oluşmaktadır. Bal üretim değerinin % 73.73'ü pazarlanmaktadır. Toplam değişken masrafların, % 26.32'si yıl içinde alman ana arı masraflarından oluşmaktadır. Bir kovana düşen brüt kâr 59.675 bin TL olarak hesaplanmış, bir kg balın maliyeti 3.918.1 bin TL olarak bulunmuştur. İşletmeler ortalamasında, bir kovandan elde edilen bal miktarı 10.72 kg olarak bulunmuştur. İşletmeler; ürettikleri balları Van, Siirt, Bitlis ve Muş illerinde pazarlamaktadır. Peşin olarak satılan balın % 79.13'ü ve vadeli olarak satılan balın ise % 74.33'ü Van ilinde pazarlanmaktadır. İşletmeler ortalamasında bal satışı % 3.66 ile Ocak ayında en düşük, % 38 ile Kasım ayında en yüksek düzeydedir. Balın iki şekilde pazarlandığı görülmekte olup, % 20.69'unu aracı tüccarlar, % 79.31'ini işletmecilerin kendileri pazara sunmaktadır. İncelenen işletmelerin % 70.69'u balın pazarlanmasında, sorun yaşamaktadır. Pazarlama sorunlarının başında % 27.10 ile balın satış fiyatının düşüklüğü gelmektedir.İncelenen işletmelerin tamamının tarım kredisi kullanmadığı görülmüş olup, işletme yöneticilerinin % 68.97'sinin maddi imkansızlıklardan dolayı kredi beklentisinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS of BEEKEEPING FARMS AND MARKETING of BEE PRODUCTS IN BAHÇESARAY DISTRICT of VAN PROVINCE A?AR, Sinan M.Sc, Department of Agricultural Economics SupervisonAssociate Prof. Dr İbrahim YILDIRIM September 2004, 59 page The main purpose of this study was to evaluate the socio-economic structure, annual activity results and marketing problems of beekeeping farms in Bahçesaray district of Van province. The data used in the study were obtained from 58 farms and belong to 2002 production period. According to the number of hives, farms were divided into three groups. The obtained results showed that, the population per farm was 4.67 person, of which, 50.59 % were male. 81.12 % of the population over 6 years old were literate. The family labour potential was 1092.2 man working days, of which, only 44.4 % were used. Out of total family labor potential, 29.95 % were used on farm and the remaining 70.05 % outside the farm. The average number of hives per farm was 67. 1, 90.4 % of hives were consisted of modern type while the remaining 9.6 % were primitive basket types. All of the primitive types and 71 % of modern types were farmer-owned, while the remaining 29 % of modern types were shared. The active capital per farm was 9.452 millions TL. The value of land consisted of 67 % of total active capital. The share of owned asset in the total assets was 89.82 %. The average daily honey production per modern hive was 0.061 kg comb honey and 0.014 kg strained honey. The average honey production period in modern hives was 142.24 days and the comb and strained honey production during a production period were 8.74 kg and 1.98 kg per hive, respectively. Honey value obtained from modern hive and primitive basket hives were 87.49 % and 12.51 % of gross production value respectively. 73.73 % of honey production value was marketed. The queen bees costs bought within the year consisted of 26.32 % of total variable costs. The gross profit per hive and the cost of 1 kg honey were calculated as 59.675 and 3.918.1 thousands TL, respectively. The average honey production per hive was 10.72 kg. Farm managers marketed the honey to Van, Siirt, Bitlis and Muş provinces. 79.13 % of honey sold in cash and 74.33 % sold in instalments were marketed in Van province. The sold honey were at the lowest level with 3.66 % in January and the highest with 38 % in November. Honey was marketed in two ways namely, 20.69 % by mediator merchants and 79.3 1 % directly by farm managers. 70.69 % of farm managers had problems regarding honey marketing. The principal problem concerning marketing was low prices for honey with 27.10 %. mNone of the farm managers received agricultural credit and 68.97 % farm managers were in the expectation of the credit due to lack of financial opportunities.