Farklı işletme büyüklüklerinde optimum bitki deseni ile çiftçilerin sulama yatırımı ve su ücreti ödeme gücünün belirlenmesi
Determination of optimal crop pattern and irrigation investment payment back and water price payment capacity of farmers in different farm area conditions
- Tez No: 170344
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN KODAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Su ücreti, yatırım masrafı, bitki su tüketimi, kısıtlı ve yeterli sulama, optimum bitki deseni, doğrusal programlama, Water fee, investment cost, crop water consumption, deficit and optimum irrigation, optimum crop pattern, linear programming
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Doktora Tezi FARKLI İŞLETME BÜYÜKLÜKLERİNDE OPTİMUM BİTKİ DESENİ İLE ÇİFTÇİLERİN SULAMA YATIRIMI VE SU ÜCRETİ ÖDEME GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ Hüseyin DEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Süleyman KODAL Bu çalışmada, farklı büyüklükteki sulu tarım işletmelerinin değişik yaşam standartlarında sulamanın yatırım, yenileme ve işletme-bakım-yönetim masraflarım ödeme güçleri; ekolojik, ekonomik, agronomik, şebeke kapasitesi, su varlığı ve işgücü kısıtları altında, cazibe ve basınçlı sulama yöntemlerinde, yeterli ve kısıtlı sulama koşullarında, optimum bitki desenleri doğrusal programlama yöntemiyle belirlenmiştir. Nurdağı Gedikli yeraltı sulamasında yapılan araştırmada, kuru tarım, mevcut sulu ve kuru ürünler, yöre ekolojisine uygun fakat teknoloji, yatırım ve bilgi istekleri az olan ürünler ve yöre ekolojisine uygun ürünlerin optimizasyonu ve mevcut ürün deseni olmak üzere 5 bitki deseni modeli oluşturulmuştur. İşletmelerin kuru tarım brüt kan yaşam standardı kabul edilerek, yaşam standardının %50 ve %100 artırılması durumunda işletmelerin sulama masraflarını ödeme güçleri ve yatırım masraflarını ödeme süreleri belirlenmiştir. Ortalama işletme büyüklüğünde mevcut ürün deseni brüt kan (248,7 YTL/da) kuru tarım brüt karına (135,7 YTL/da) göre %83 artış sağlarken, mevcut ürün deseni optimizasyonunda %120, yöre şartlarına uygun fakat teknoloji, yatırım ve bilgi istekleri az olan ürünler optimizasyonunda %270 ve yöre şartlarına uygun bitkilerin optimizasyonunda %635 artış sağlanmıştır. Ortalama büyüklükteki işletmenin yaşam standardının kuru tarım yaşam standardına göre %50 artırılması durumunda, ortalama işletme, payına düşen yatırım masraflarını mevcut bitki deseninde 8 yılda ödeyebilir iken, mevcut bitki deseni optimizasyonunda 4, bilgi, teknoloji ve yatırım istekleri az olan yöre şartlarına uygun ürünlerin optimizasyonunda 2 v yöre şartlarına uygun ürünlerin optimizasyonunda 1 yılda ödeyebilecek ekonomik güce ulaşacakları hesaplanmıştır. 2005,150 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF OPTIMAL CROP PATTERN AND IRRIGATION INVESTMENT PAYMENT BACK AND WATER PRICE PAYMENT CAPACITY OF FARMERS IN DIFFERENT FARM AREA CONDITIONS Hüseyin DEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Süleyman KODAL This study was conducted to determine the optimum crop pattern through a linear programming for different size of irrigated farms considering their payment ability of investment, rehabilitation, management-operation, and maintenance costs of irrigation systems. Pressurized and gravity methods in optimum and deficit irrigation conditions were taken into account considering the restrictions of ecology, economy, network capacity, water availability and labor. The research was carried out in underground pumping irrigation systems Nurdağt-Gedikli / TURKEY considering following 5 cases. First, optimization of rainfed agriculture. Second, optimization of the existing crops in rainfed and irrigated agriculture. Third, optimization of the crops ecologically appropriate for the region but requires less investment, technology and information. Forth, optimization of appropriate crops in terms of ecology of the region, and last, the existing crop pattern. The ability to pay irrigation and irrigation costs and payment duration of investment costs were determined for farms in case of 50% and 100% increase of living standard, where the gross profit of rainfed agriculture is considered as the baseline of living standard. Study results showed that, in the case of average size farm, the profit of existing crop pattern (2486.50 YTL/ha) increased 83% compared to rainfed agriculture (1357.08 YTlVha), while 120% increase occurred in the optimization of the existing crop pattern. On the other hand, 270% seemed possible in the optimization of the crops ecologically appropriate for the region but requires less investment, technology and information. However, the best choice seemed to be the optimization of the crops appropriate for the region conditions that had 635% profit increase. When the living standard of the farm of an average size increases 50% compared to rainfed agriculture living standard, it was calculated that an average farm can reach to economically payment ability of its share of investment cost within 8 years in case of the existing crop pattern, within 4 years in case of existing rainfed and irrigated crops, within 2 years in the case of crops ecologically appropriate for the region, and within I year if crops are appropriate for the region. 2005, 150 pages