Antiinflamatuvar-analjezik ilaçlardan asemetasin'in akış-enjeksiyon analiz yöntemi ile miktar tayini
The determination of antiinflommatory-analgesic drug acemetacin by flow injection analysis
- Tez No: 154805
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asemetasin, Akış-enjeksiyon analizi, Miktar tayini, Kapsül, Acemetacin, FIA, Determination, Capsules in
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada romatizma tedavisinde kullanılan antiinflamatuvar- analjezik bir ilaç olan Asemetasin'in tayininde UV dedektörlü akış-enjeksiyon analiz yöntemi tanımlanmıştır. En iyi çözücü sisteminin %20 h/h sulu etil alkol ve 2mM NaOH karışımı olduğu bulunmuştur. Akış hızı olarak 1.2 mL/dak ve çalışma dalga boyu olarak 280.8 nm kullanılmıştır. % 1.5'dan daha küçük bulunan bağıl standart sapma değerleri yöntemin mükemmel bir kesinliği olduğunu göstermiştir. 1.2xl0“5 M ile 5.8x10 M derişim aralığında doğrusallık bulunmuştur. Yöntem, Asemetasin'in 1.6xl0”6 M düzeyinde saptanmasına olanak sağlamıştır, önerilen yöntem, ilacın ticari kapsüllerinden analizine başarıyla uygulanmıştır ve sonuçlar bu tezde geliştirilen basit bir UV-spektrofotometrik yöntemle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a flow injection analysis (FIA) with UV detection for the determination of Acemetacin, which is an antiinflammatory-analgesic drug used for the treatment of rheumatic diseases, is described. The best solvent system was found to be 2mM NaOH in 20% ethanol (v/v). A flow-rate of 1.2 mL/min and detection of 280.8 nm were used. The relative standard deviations were found to be less than 1.5%, indicating excellent reproducibility of the method. The linear response was obtained in the range of 1.2xl0“5M-5.8xl0”5M. The method allowed Acemetacin to be detected down to a level of 1.6* 10'6 M. The proposed method was successfully applied to the determination of Acemetacin in commercial capsules and results were compared by a simple UV-spectrophotometric method developed in this thesis.