Bazı kışlık sıralı arpalarda (Hordeum vulgare convar. Distichon Alef.) azotun verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
The effects of nitrogen rates on yield and yield components of some winter two. Roved Barleys (Hordeum vulgare convar. Distichon Alef)
- Tez No: 154816
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Winter barley, nitrogen rate, variety, yield and yield components, Hordeum vulgare iii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET BAZI KIŞLIK İKİ SIRALI ARPALARDA (Hordeum vulgare convar. distickon Alef.) AZOTUN VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİSİ GÖKALP, Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmam : Doç.Dr. Mehmet ÜLKER Temmuz 2004, 35 sayfa Bazı kışlık iki sıralı arpa çeşitlerine (Tokak 157/37, Yesevi 93, Tarm 92, Orza 96, Aday 1, H 27, H 35 ve H 46) uygulanan ferkh azot dozlarının (0, 4.5, 9.0, 13.5 ve 18 kg N/da) araştırıldığı bu çalışma, 2001-2002 yetiştirme döneminde Van'da sulu koşullarda yürütülmüştür. Çalışmada, verim ve metrekarede başak sayısı, bitki boyu, başak boyu, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, toplam verim ve hasat indeksi gibi bazı verim öğeleri incelenmiştir. Araştırma sonunda azot dozlarının ve çeşitlerinin etkisi, başak boyu hariç, incelenen tüm karakterlerde önemli olmuştur. En yüksek tane verimi 597.8 kg/da ile Tokak çeşidinde 4.5 kg N/da dozunda elde edilmiştir. En düşük tane verimi ise 175.9 kg/da da H 27 çeşidinde 0 dozundan elde edilmiştir. Azotun incelenen karakterler üzerindeki etkisi, başak boyu hariç diğerlerinin tamamında önemli bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Kışlık arpa, azot dozu, çeşit, verim, verim öğeleri, Hordeum vulgare
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Nitrogen Rates on Yield and Yield Components of Some Winter Two-Roved Barleys {Hordeum vulgare convar. disdchon Alef.) GÖKALP, Ayşegül M. Sc, Field Crops Supervisor: Doç.Dr. Mehmet ÜLKER July 2004, 35 pages This research was carried out in 2001-2002 years under irrigated conditions in Van. The effects of nitrogen rates (0, 4.5, 9.0, 13.5 ve 18 kg N/da) on yield and yield components of some winter two-rowed barleys (Tokak 157/37, Yesevi 93, Tarm 92, Orza 96, Aday 1, H 27, H 35 and H 46) were investigated. In the study yield and some yield components, such as the number of spikes per squarmeter, plant height, spike lenght, the number of grain per spike, thousand grain weight, total yield and harvest index were investigated. According to results, the effects of nitrogen rates and barley varieties on the characteristics examined in this research were significant, except spike lenght The highest grain yield resulted from nitrogen rate at the 4.5 kg N/da and from Tokak 157/37 cultivar as 597.8 kg/da. H 27 cultivar had the lowest grain yield (175.9 kg/da) at control nitrogen rate.