Hiperbolik denklemler için maximum prensibi
Maximum principle of hyperbolic equations
  1. Tez No: 154818
  2. Yazar: FATİH ORAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEKİN GÜLLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel denklemler, Diferansiyel eşitsizlikler, Maksimum prensibi, Rölatif maksimum, Dalga denklemi, hiperbolik operatör, differential equations, Differential inequalities, Maximum principle, Relative maximum, Wawe equation, Hyperbolic operator. Ul
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET HİPERBOLİK DENKLEMLER İÇİN MAKSİMUM PRENSİBİ ORAL, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Aytekin GÜLLE Haziran 2004, 52 Sayfa Maksimum prensibi çözümler hakkında açık bir bilgi olmaksızın diferansiyel denklemlerin çözümleri hakkında bilgi elde etmeye imkân sağlar, özellikle maksimum prensibi, çözümlerin yaklaşımında faydalı bir araçtır. Maksimum prensipleri diferansiyel denklemler için bir değişkenli fonksiyonlara özelleştirilebilir. Biz bu çalışmada bir boyutlu maksimum prensibini inceledik ve konuya bir giriş sunduk. Daha sonra maksimum prensibini hiperbolik denklemler için ele aldık. Hiperbolik denklem için başlangıç-sınır değer problemleri, karakteristik problem ve Goursat problemi gibi konular üzerinde maksimum prensibini araştırdık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAXIMUM PRINCIPLE OF HYPERBOLIC EQUATIONS ORAL, Fatih Msc, Department of Mathematics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aytekin GULLE June 2004, 52 pages The maximum principle enables us to obtain information about solutions of differential equations without any explicit knowledge of the solutions themselves. In particular the maximum principle is a useful tool in the approximation of solutions. The maximum principles for differential equations can be spacialized to functions of one variable. In this paper we have studied the one-dimensional maximum principle and supplied an introduction to the subject. Then we investigated the maximum principle for hyperbolic equations. We researched the maximum principle on the initial- boundary value problems, characteristic problems and Goursat problems.