Çatalağzı termik santralına ekserji analizinin uygulanması
Applying of exergy analysis on Çatalağzı power plant
- Tez No: 154835
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KOPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji, enerji, termik santral, Exergy, energy, powerplant
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALINA EKSERJİ ANALİZİNİN UYGULANMASI AYHAN HİLALCI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Mehmet KOPAÇ Ekim 2004, 61 sayfa. Bu çalışmanın amacı, kömür ile çalışan bir termik santralin enerji ve ekserji kaybı yönünden analizini yapmak ve sistemde ihtiyaç duyulan ünitelere iyileştirme önerileri yaparak sistemin verimini arttırmaktır. Bu amaçla, Çatalağzı Termik santralindeki mevcut ünitelere ayrı ayrı enerji ve ekserji hesapları uygulanmış ve ünitelerde meydana gelen kayıplar tespit edilmiştir. Ünitelerden en fazla enerji kaybının kondenserde ve ekserji kaybının ise kazanda olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis APPLYING OF EXERGY ANALYSIS ON ÇATALA?ZI POWER PLANT AYHAN HİLALCI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assoc Prof. Dr. Mehmet KOPAÇ October 2004, 61 pages. The aim of this study is to analysis of the energy and exergy loss which works with a coal and making a suggestion for system getting better. For this purpose, in Çatalağzı power plant, losses have been determined for each unit by applying the energy and exergy analysis. It was concluded that the greatest energy loss occurs at the condenser and the greatest exergy losses occurs at the boiler.