Understanding construction techniques & building processes used in traditional Safranbolu houses
Geleneksel Safranbolu evlerinde kullanılan inşa tekniklerini ve yapım süreçlerini anlamak
  1. Tez No: 866313
  2. Yazar: SERDAR SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Construction Technique, Building Process, Traditional House, Ottoman House, Safranbolu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 601
Özet
Yapıların inşa süreçlerinde kullanılan malzeme ve yapım teknikleri sadece yapıldıkları dönemin inşa teknolojileri ve yapı bilgisi hakkında bilgi vermez; aynı zamanda kuşaktan kuşağa inşa edenler aracılığı ile aktarılan bilgi birikimini, bulundukları coğrafyanın sosyoekonomik, kültürel ve demografik özelliklerine ve o coğrafyada yaşayanların yaşam biçimine göre şekillenen deneyimi ve yine bulunduğu coğrafyanın ve çevresinin sunduğu yerel ve temin edilebilir malzeme nitelikleri doğrultusunda oluşan yapım sürecini temsil eder. Şüphesiz ki bütün bunlar, yapının yapıldığı dönemden günümüze kadar gelebilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu sebeple geleneksel özelliklerini koruyarak günümüze kadar gelebilmiş olan yapıların yapım tekniklerini ve inşa süreçlerini doğru olarak anlamak, kültürel miras olarak bu yapıların doğru koruma ve onarım kararları ile hayatta kalmalarını sağlamak ve sonraki kuşaklara aktarmak için son derece önemlidir. Bu tezin amacı geleneksel özelliklerini koruyarak günümüze kadar gelebilen kent dokusu sayesinde Türkiye'den UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almayı başarabilmiş olan Safranbolu'daki tarihi konutların yapım tekniklerini ve yapı malzemelerinin özelliklerini doğru anlamak ve belgelemek, kuşaktan kuşağa aktarılarak oluşturulan bilgilere ve deneyime dayalı inşa sürecini sistematik biçimde anlatmak, bölgedeki koruma ve onarım projelerinde kullanılmak üzere güvenilir bilgi üretmektir.
Özet (Çeviri)
The materials and construction techniques used in the traditional construction processes of the buildings do not only provide information about the construction technologies and building knowledge of the period in which they were built. They also represent the knowledge transferred from generation to generation through builders; the experience is shaped according to the socioeconomic, cultural, and demographic characteristics of the geography, the lifestyle of its inhabitants, and the construction process. This process is formed in line with the local and available material qualities offered by the geography and its near vicinity. Undoubtedly, all these have an important role in the fact that the building can survive from the time it was built to the present. For this reason, as cultural heritage, correctly understanding the construction techniques and building processes of buildings that have preserved their traditional characteristics until today is crucial to developing the proper conservation and intervention decisions, which are essential for these buildings to live a healthy life in the future. Moreover, this is also important for ensuring that these structures are passed on to the next generations. In this respect, this thesis aims to document and to understand better the construction techniques and building materials of historical houses, which have an important part in the traditional urban fabric of Safranbolu triumphed to be included in the UNESCO World Heritage List from Turkey, to systematically explain the construction process based on the knowledge and experience created by transferring from generation to generation; and to produce reliable, accurate information for use in conservation and restoration projects as well.