Skyscraper architecture: İts study within a 'cityscape' and a case study on 'İstanbul'
- Tez No: 15484
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL EVYAPAN(ASLANOĞLU)
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gökdelen geleneği, gökdelen, yüksek yapı, şehir peyzajı, kentsel estetik, kentsel siluet, gökdelen politikası, tarihsel şehir çevresinde gökdelenleşme, skyscraper tradition, skyscraper, high-rise, cityscape, urban aesthetics, urban silhouette, skyscraper policy, skyscraping in a historical city context. science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET“GÖKDELEN MİMARÎSİ”:“ŞEHİR PEYZAJI”İÇERİSİNDE ÇALIŞILMASI VE İSTANBUL ÜZERİNE ÖRNEK BÎR ÇALIŞMA GÜR, Berin F. Yüksek Lisans Tezi, Mimarlik Bölümü Danışman: Prof. Dr. Gönül A. Evyapan Eylül 1991, 195 sayfa Bu çalismada, amaç gökdelenin şehir ölçeğinde incelenmesi; ve şehrin kendine özgü karakterini, siluetini korumak ve gökdeleni varolan düzen ile bütünleştirerek şehrin mekansal ve es tetik değerlerine katkıda bulunmak amacıyla“gökdelenin nere de ve nasil inşaa edilebileceği”sorularına doğru yanıtların bulunmasıdır. Çalışmada, ekonomik, fonksiyonel ve sembolik değerleriyle gökdelenin, şehirlerin gelişmesinde vazgeçilmez bir role sahip olduğu kabul edilmiştir. Gökdelen,“kent estetiğine”başka bir deyişle“şehir peyzajına”katkıda bulunan veya onu zedeleyen bir kent öğesi olarak davranmaktadır. Bu amaçla, gökdelenin görsel ve estetik değerlerinin, şehir ölçeği ve kent silueti içerisinde değerlendirilebilmesi için;“gökdelenin tarihsel gelişimi”ve“gökdelen geleneği”konuları belirli bir çerçeve içerisinde kurgulanarak sunulmuş; ve şehir peyzajı içerisinde gökdelenleşme prensipleri, tarihi İstanbul şehri örneği ile birlikte çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“SKYSCRAPER ARCHITECTURE”: ITS STUDY WITHIN A“CITYSCAPE”AND A CASE STUDY ON“ISTANBUL”GÜR, Berin F. Master in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül Aslanoglu Evyapan September 1991, 195 pages In this thesis, the aim is to study the skyscraper within the city context, and to find the correct answers for the questions“where and how a skyscraper may be built”, in order to maintain the city's own inherent character, its silhouette; and to integrate the skyscraper into the existing order so as to contribute to the spatial and aesthetic qualities of the city. Here, the skyscraper, through its economical, functional and symbolic values, is accepted to have an essential role in the development of cities. It acts as a main contributor or deficiery to 'urban aesthetics', in other words to 'cityscape'. To this end, in order to evaluate the visual and aesthetical values of the skyscraper within the city context, and silhouette; the skyscraper history and tradition is introduced, and the design principles of sky- scraping within the cityscape is studied through the crucial example of historical Istanbul.