A Study on a global lexicon to find a medium for urban space design variables case study: Dimensional examination of constant and universal urban values
Kentsel uzam tasarım değişkenlerine optimum bir değer belirlemek için genel bir sözlük çalışması: Örnek çalışma: Evrensel ve kalıcı kentsel değerlerin boyutsal açıdan test edilmesi
- Tez No: 15483
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sözsüz iletişim, kentsel uzam, kalıcılık, evrensellik, kapalılık, büyüklük, çeşitlilik, yeşillik, saydamlık ve uzamsal süreklilik, Nonverbal communication, urban space, constancy, universality, closure, size, variety, greenery, transparency and spatial continuity
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, insanların estetik, psikolojik ve işlevsel gereksinimlerini karşılayan bir kentsel uzamın kalıcı ve evrensel değerleri üzerine bir araştırmadır. Çalışmada, tüm bu değerler kentsel uzamda saklı, sessiz bir dil olarak ele alınmaktadır. Bu değerleri ortaya koyabilmek için, sözsüz iletişim kuramları tartışılarak kavramsal bir çerçeve çizilmektedir. Daha sonra, mimarideki olası sözsüz iletişim öğeleri, kalıcı ve evrensel olanların saptanması için, var olan kentsel uzamlarda incelenmekte ve tarihsel gelişim içinde gözden geçirilmektedir. Belirlenen kavramların, kentte ve tarihte var olan bazı uç tutumları kavramsal çerçeveye dayanarak tartışılmaktadır. Çalışmanın sonunda, kavramlar için var olan uç tutumlar, gelecekteki kentsel uzam tasarım problemlerinde kullanılabilecek, ortalama kentsel uzam tasarım değerlerini saptamak için bir örnek çalışmayla test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON A GLOBAL LEXICON TO FIND A MEDIUM FOR URBAN SPACE DESIGN VARIABLES Case Study: Dimensional Examination of Constant and Universal Urban Values TOL, Esen T. M.S. in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit ÎMAMOĞLU September 1991, 138 pages This study is a search on the constant and universal values of urban spaces which satisfy aesthetic, functional and psychological requirements of human beings. All of these values are considered as a silent language system hidden in urban space. In order to find out these values, a conceptual framework is introduced by using the nonverbal communication theories and this is adapted to architecture. Then the possible elements of nonverbal communication in architecture are observed in the actual urban spaces and surveyed in history to determine the constant and universal ones. Some polar oppositions of the determined concepts in the actual urban spaces and in history are discussed by referring to the conceptual framework. Finally, these oppositions of concepts are examined by a case study to find a medium for urban space design variables for future urban design problems. iii