Kinetics of microbial death and injury, and riboflavin degradation with microwaves in atubular flow reactor
- Tez No: 15485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikrodalga, reaktör, kinetik, eşitleme ilişkileri, E. co 1 i. riboflavin, pastörizasyon, ısı 1 yaralanma, microwaves, reactor, kinetics, compensation relations, Escherichia coli, riboflavin, pasteurization, heat injury
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada amaç sütün mikrodalga ile pastörizasyonunun Esherichia coli ' nin ölüm kinetiği ve riboflavinin bozulma kinetiği üzerindeki etkisini ve kinetik eşitleme ilişkilerine uygunluğunu araştırmaktır. Deneylerde % 5 'lik yağsız süt tozu çözeltisine E.coli mililitrede 10 mikroorganizma olacak şekilde ve riboflavin de litrede 1.18 g olacak şekilde eklenmiştir.. Pastörizasyon süt solüsyonunun mikrodalga fınn (2450 MHz) içine yerleştirilmiş farklı uzun lukl ardaki tüp şeklinde akış reaktörlerinden geçirilmesiyle sağlanmıştır. Isıl işlemden sonra canlı kalan ve yaralı mikroorganizmaların sayısı seçici Violet Red Bile agar ve seçici olmayan Nutrient agar besiyerleri kullanılarak bulunmuştur. Mikroorganizmaların ölüm hızı ve riboflavinin bozulma hızı, mikroorganizma ve vitamin deriş iminin birinci derecedenfonksiyonu olarak ifade edilmiş ve sıcaklığın reaksiyon hız sabiti üzerine etkileri Arrhenius ifadesi ile açıklanmıştır. Bu ifadede bulunan sabitlerin ortamın reaktör içindeki ortalama hızından etkilendiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin frekans faktörü ve aktivasyon enerjileri Arrhenius ifadesi ile hesaplandı. Aktivasyon entropisi ve aktivasyon entalpisi ise Ey ring kuramı ile hesaplandı. Verilerin incelenmesi sonucunda E.coli ' nin ölmesi ve riboflavinin bozulması reaksiyonları için gerçek isokinetik sıcaklıklar olduğu anlaşılmıştır. Böylece, kinetik eşitleme ilişkileri mikrodalga pastörizasyon işlemlerinin tasarımında kullanılabilir. Sıvı gıdaların içerdiği yüksek miktardaki su mikrodalga ışınlarının emilmesi için çok uygun bir ortam sağlamaktadır. Bu yüzden, tüp şeklindeki akış reaktörleri sıvı gıdaların düşük sıcaklıkta pastörizasyon ve steri lizasyonunda kul lam labilir.
Özet (Çeviri)
In the present study death kinetics of Escherichia col i and degradation kinetics of riboflavin in the reconstituted milk were studied during pasteurization with microwaves in a tubular flow reactor and kinetic compensation relations were presented. In the experiments 5 % non fat dry milk solution was inoculated with 105 cfu/ml E.coli and 1.18 mg/L riboflavin was added. In the pasteurization reconstituted milk was continuously pumped through tubular flow reactor, with different lengths, placed in a 2450 MHz frequency microwave oven. The amount of surviving and injured bacteria were evaluated by using both selective Violet Red Bile agar and non-selective Nutrient agar.. First order kinetic expressions in biomass or riboflavin concentration simulated the death and degradation phenomena. Temperature effects on the death rate constant were expressed iiiwith the Arrhenius expression. Numerical values of the constants of this expression were affected by the average velocity of the medium in the reactor. The frequency factor and the activation energy of these processes were calculated by using the Arrhenius expression. The activation entropy and the activation enthalpy were calculated using the Eyring's theory. Analysis of the data indicated that, actual isokinetic temperatures for riboflavin degradation and death of E.coli exist. Therefore, the compensation relations can be used in the design of the microwave pasteurization processes since they simulate the experimental data. The high water content of liquid foods provides an excellent medium for absorption of microwaves. Therefore, tubular flow reactors may be used in low temperature pasteurization and sterilization of the liquid foods.