Yeni karbonil-oksim ligantlarının ve bazı geçiş metal komplekslerinin sentezlenerek yapılarının aydınlatılması
The synthesis and characterization of new carbonyl-oxime ligands and their complexes with some transition metals
- Tez No: 154877
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜMEYRA BATI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, karbonil oksim, amid oksim, dion monoksim, Oxime, carbonyl oxime, amid oxime, dion monoxime
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
YENİ KARBONİL-OKSIM LIGANTLARININ ve BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZLENEREK YAPILARININ AYDINLATILMASI ÖZET Bu çalışmada; oksim grubuna komşu durumda hem C=0, hem de -NH-R grubu bulunduran 4 adet tek oksim grubuna sahip ve 1 adet iki oksim grubu içeren toplam 5 adet karbonil oksim ligantı ve bu ligantların geçiş metal katyonlarından Co(II), Ni(II), Cu(II) ile oluşturdukları kompleksleri sentezlendi. Ligantların kimyasal yapıları elementel analiz, İR, UV-Vis., 'H-NMR spektral verileri ve X-ışınları tek kristal yapı analizi teknikleri ile karakterize edildi. Komplekslerin kimyasal yapıları; elementel analiz, İR, UV-Vis., manyetik moment ölçümü, termik analiz teknikleri ile belirlendi. Bir tane oksim grubu içeren ligantların metal iyonuna oksim azotu, oksim oksijeni ve amid azotundan bağlanarak dimerik veya polimerik yapıda kompleksler oluşturdukları ve komplekslerinin antiferromanyetik özellik gösterdikleri belirlendi. İki oksim gurubu bulunduran ligantm metal iyonuna oksim azotu, oksim oksijeni, amid azotundan ve karbonil gruplarından biri ile bağlanarak trimerik yapıda kompleksler oluşturdukları gözlendi. Termik analiz çalışmaları ile komplekslerin içerdiği suyun metal iyonuna koordine olmadığı ve komplekslerin termik bozunması sonucu metal oksitlerin kaldığı belirlendi. Metal-ligant oranı L1_4H2 ligantlarmm Ni(II) ve Cu(II) komplekslerinde 1:1, L!H2 ligantının Co(II) kompleksinde 1:1, L2"4H2 ligantlannın Co(II) komplekslerinde 2:3 olarak belirlendi. L5H4 ligantının ise metal-ligant oranı 3:2 olan trinükleer kompleksler oluşturdukları önerildi. L1_4H2 ligantının nikel, bakır ve kobalt kompleksleri için tetrahedral yapı önerildi.
Özet (Çeviri)
11 THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW CARBONYL- OXIME LIGANDS AND THEIR COMPLEXES WITH SOME TRANSITION METALS ABSTRACT In this work, newly synthesised five carbonyl-oxime ligands were studied. The ligands consist of a C=0 group and an -NH-R group adjacent to the oxime group. Four ligands have one oxime functional group, whereas one ligand has two oxime groups. The ligands were characterized by elemental analysis, IR, UV-Vis., ^-NMR and single crystal X-Ray difractometry techniques. The Ni(II), Cu(II) and Co(II) complexes of these ligands were synthesized and defined by means of elemental analysis, IR, UV- Vis. Spectroscopic methods, magnetic measurements and thermal analysis techniques. The ligands containing one oxime group as negatively charged (-2) ligands were found to coordinated to the metal ions via the oxime nitrogen, oxime oxygen and amide nitrogen atoms. A polymeric structure was suggested for the complexes. The complexes showed antiferromagnetic effect. The ligand which containing two oxime groups as a negatively charged (-3) ligands coordinated to the metal ions through the oxime nitrogen, oxime oxygen, amide nitrogen atoms and the oxygen atom of the carbonyl group. A trimeric structure was suggested for the complexes of the ligand. Based on thermal analyses data, the water in the complexes was found to be non- coordinated to the metal ions. Metal-ligand ratio was found to be 1:1 for the Ni(II) and Cu(II) complexes of L1“ 4Ü2 ligands. In the Co(II) complexes this ratio was found to be 2:3 except Co(II) complexes of L1!^ ligand. The complexes of L14H2 ligands were assumed to match to polymeric form. In the complexes of L5H4, the metal-ligand ratio was determined to be 3:2 and complexes formed in trimeric structure. The tetrahedral structures were suitable for the Co(II), Ni(II) and Cu(II) complexes of L1”H2 ligands.