Clay mineralogy and sedimentological features of the late pliocene sediments in Ankara area
Ankara üst pliyosen çökellerinin kil mineralojisi ve sedimantolojik özellikleri
- Tez No: 15491
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara Kili, sedimantoloji, çamurtaşı, alüvyon yelpazesi, taşkın ovası, smektit, kaliş, Ankara Clay, sedimentology, mudstone, alluvial fan, flood plain, smectite, caliche
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ANKARA ÜST PLİYOSEN ÇÖKELLERİNİN KİL MİNERALOJİSİ VE SEDİMANTOLOJİK ÖZELLİKLERİ ARAŞ, İ. Aydın Yüksek Lisans Tezi: Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman TÜRKMENOĞLU Ekim 1991, 87 sayfa Ankara ovası ve Mogan çukurundaki Üst Pliyosen çökelleri içindeki killi seviyelerin kökenleri saha gözlemleri ve laboratuvar bulguları ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu killi seviyeler içindeki kaliş oluşumları içeren kırmızımsı kahverengi çamurtaşları eski çalışmalarda“ Ankara Kili”olarak adlandırılmıştır. Saha gözlemlerine dayanarak, kırmızımsı kahverengi çamurtaşlarının alüvial yelpaze ortamında, kahverengi çamurtaşlarının ise taşkın ovasında çökeldiği saptanmıştır. Ankara ovasının güneyinde, bu yelpaze çökelleri ile taşkın ovası çökellerinin girik halde bir geçiş zonu oluşturmaktadır. Kırmızı çamurtaşları büyük ölçekte grovak, şist ve fillitlerden türerken, kahverengi çamurtaşlarının kaynak alanında ise andezitlerin yer aldığı, çamurtaşlarının kum fraksiyonlarında yapılan ince kesit çalışmalarıyla saptanmıştır. Klorit, illit ve smektit kırmızı çamurtaşlarında en çok bulunan kil mineralleridir. Ankara'nın güneyinden alınanörneklerden yalnız birinde çok az bir miktar kaolinit, kırmızı altı diyagramlarıyla saptanmıştır. Ankara ovasının merkezinde ve kuzeyinde yer alan kahverengi çamurtaşlarında ise smektitin yanısıra çok az bir miktar kaolinite de bütün örneklerde rastlanmıştır. lllit ve kloritin (001) yansımalarında görülen genişleme ise, illit-smektit ve klorit-smektit karışık katmanlı yapı olarak yorumlanabilir. Saha gözlemleri ve laboratuvar bulguları çamurtaşları içindeki kal iş oluşumlarının yarı kurak bir iklimde toprak oluşum süreçleri ile geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLAY MINERALOGY AND SEDIMENTOLOGICAL FEATURES OF THE LATE PLIOCENE SEDIMENTS IN ANKARA AREA ARAŞ, i. Aydm M.S in Geological Engineering Department Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Asuman Türkmenoğlu October 1991,87 pages The mineralogy and sedimentological features of Late Pliocene deposits located at the Ankara plain and Mogan depression of the Ankara area were studied by means of field and laboratory investigations. The reddish brown mudstones of these clayey levels which also include caliche are referred to as“Ankara Clay”. On the basis of field observations, reddish brown mudstones of the southern margin of Ankara plain and Emir areas were deposited in alluvial fan environment while brown mudstone of Ankara plain were deposited in flood plain of meandering river. At the southern margin of Ankara plain, alluvial fan deposites interf ingering with flood plain deposites form a transition zone. Thin section studies of the sand fraction of these mudstones clearly indicate that reddish brown mudstone derived from the graywacke, various schist and phyllite and the brown mudstone derived from an area occupied by an extensive andesitic terrain. Chlorite, illite and smectite -are the most abundant clay minerals in the reddish brown mudstone. In the southern part of IIIAnkara plain, a little amount of kaolinite is identified by means of FTIR in one of the samples. On the other hand, illite and smectite are the major clay minerals present in all samples from the central and northern part of Ankara plain with minor amount of kaolinite. Broadening in the (001) basal reflections of chlorite and illite peaks can be interpreted as mixed-layer chlorite-smectite and illite-smectite structures. Field observations and the data from laboratory works suggest that the caliche formation with mudstone can be explained by pedogenic processes under semi-arid climatic conditions