Geology, petrography and geochemistry of Ekecikdağ plutonic rocks (Aksaray region-central anatolia)
  1. Tez No: 15490
  2. Yazar: T.KEMAL TÜRELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. CEMAL GÖNCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekecikdağ, Aksaray, Orta Anadolu masifi, ofiyolit, granitoyid, anklav, petrografi, jeokimya, Ekecikdağ, Aksaray, Central Anatolian massif, ophiolite, granitoid, enclave, petrography, geochemistry. Science code : 606.02.02 iv
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET ORTA AHADOLU-AKSARAY YÖRESİNDEKİ EKECİKDAĞ PLÜTONİK SAYAÇLARININ JEOLOJİSİ. PETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASI TÜRELİ, T. Kemal Jeoloji Hühend isliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Cemal Göncüoğlu Eylül 1991, 194 sayfa Bu araştırmada Ekecikdağ plutonik kayaçlarının jeolojisi, petrografisi ve jeokimyası ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ekecikdağ magmatik kayaçları, Orta Anadolu (Kırşehir) masifi intrusif topluluğuna ait olan ve Aksarayın kuzeyinde KB-GD yönlü yüzeyleyen büyük bir sokulum kütlesinin güney kesimindeki parçalarıdır. Çalışma alanında Ortaköy metamorfikleri, Orta Anadolu ofiyolitik kayaçları ve Ekecikdağ granitoidi olmak üzere, üç ana kayaç birimi ayırt edilmiştir. Ortaköy metamorfikleri çalışma alanındaki en yaşlı birim olup gnayslar ve mermerlerden oluşmaktadır. Birimin içerdiği metamorfik mineral parajenezi orta/yüksek dereceli aetamorfizma koşullarını göstermektedir. Ortaköy metamorfikleri üzerine bindirmiş olan Orta Anadolu ofiyolitik kayaçları. Dede Tepe metagabrosu, Karağıl Tepetrondjemiti ve dolerit daykları olmak üzere üç alt birime ayrılmıştır. Petrografik ve jeokimyasal veriler, biriminin toleyitik karakterli ve okyanus kabuğu (manto) kökenli olduğunu göstermektedir. öetamorfik ve ofiyolitik kayaclara sokulum yapmış olan Ekecikdağ granitoidi, monzogranit ve granodiorit bileşimindedir. Ekecikdağ granitodi, petrografik ve kimyasal bileşimlerine göre; Borucu granodiorit - monzograniti. Sınandı mikro graniti, Hisarkaya porfirik graniti, Kalebalta lökograniti ve aplitik granitler olarak, alt birimlere ayrılmıştır. Tüm bu birimler birbiriyle kökensel olarak ilişkili olup. Borucu granodiorit-monzogranit ana magmatik fazı, aplit granit ise son fazı temsil etmektedir. Ekecikdağ granitoidi kalkalkalen karakterli olup alumino-kafemik eğilim göstermektedir. Granitoid hem 5, nemde I tipi granitlere uyan özelliklere sahiptir. Granitoidte gözlenen anklavların granit magmasının yerleşimi sırasında, daha önceden varolan gabroik bir kayaçdan gelen ksenolitler olduğu düşünülmektedir. Jeokimyasal analiz sonuçları, Ekecikdağ granitoidi için, kıtasal kabuk kökeni ve çarpışma sonrası tektonik ortamını öngörmektedir. Sonuç olarak, kökeni tartışmalı bir plaka ile çarpışma ve bunu izleyen Bozkır ofiyolitik napının yerleşimi Orta Anadolu masifinde kabuk kalınlaşmasına ve dolayısıyla jeotermal gradiyanttaki yükselmeye neden olmuştur. Bu da daha önceden bölgede varolan kıtasal kabuk kayaçlarını ki3mi ergimeye uğratmış ve granitik magmanın oluşumuna yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY, PETROGRAPHY AMD GEOCHEHISTRY OF EKECİKDAĞ PLUTONIC ROCKS (AKSARAY REGION - CENTRAL ANATOLIA) TÖRELİ, T. Kemal Department of Geological Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. M. Cemal Göneüoglu September 1991, 194 page3 In this research geology, petrography and geochemistry of Ekecikdağ plutonic rocks are studied in detail. They comprise the southern part of a large N¥-SE extending plutonic body which İ3 exposed to the north of Aksaray city belonging to the intrusive suite of Central Anatolian (Kırşehir) massif. The rock units exposed in the area are divided into three major unit3 namely the Ortaköy metamorphics. Central Anatolian (CA) ophiolitic rocks and Ekecikdağ granitoids. The Ortaköy metamorphics is the oldest unit in the area and comprises gneisses and marbles. Hetamorphic mineral paragenesis indicate a medium to high grade metamorphic conditions. Central Anatolian ophiolitic rocks which were thrusted over metamorphics are divided into Dede Tepe metagabbro, Karaağıl Tepe mtrondhjemite and dolerite dyke subunits. Petrographic and geochemical data suggest a tholeiitic character and a oceanic crust (mantle) origin for the unit. Ekecikdağ granitoid which is composed of monzogranite, and granodiorites, intruded both the metamorphic and ophiolitic rocks. Ekecikdağ granitoid is differentiated into following 3uhunits with respect to their petrographical and chemical compositon: Borucu granodiorite-monzogranite, Sinandi microgranite, Hisarkaya porphyritic granite, Kalehalta leucogranite and aplite granite. All these subunits are genetically related to each other. Borucu granodiorite-monzogranite represents the main magaatie pha3e whereas aplite granite the latest. Ekecikdağ granitoid ha3 a calcalkaline character and show aluminocafemic trend. It has features which favour both S and I types of granite. Enclaves observed in granitoid is thought to be xenolith3 derived from pre-existing gabbroic rock3 during the emplacement of the granitic magma. The geochemical data suggests a post collisional tectonic setting and a continental crustal source for Ekecikdağ granitoid. Finally it is proposed that; collision of a plate of controversial origin and accompanying emplacement of Bozkır ophiolite nappe on to the Central Anatolian 'massif caused crustal thickening and increase in the geothermal gradient and this gave rise to the partial melting of pre-existing continental crust and to the formation of granitic melt.