Fe-%21Al alaşımının yapısal ve manyetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of Fe-%21Al alloys structure and magnetic properties
  1. Tez No: 154911
  2. Yazar: GÖKÇEN DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dendrit yapı, ötektik yapı, Taramalı Elektron Mikroskobu, Mössbauer Spektroskopisi, Dendrite structure, eutectic structure, Scanning Electron Microscopy, Mössbauer Spectroscopy IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında, Fe-%21AI alaşımının yapısal ve manyetik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Mössbauer Spektroskopisi kullanılarak incelenmiştir. Isıl işlem görmemiş Fe-%21AI alaşımının mikroskop incelemesinde dendrit yapıya sahip olduğu bulundu. Mössbauer spektrumunun incelenmesinde ise, paramanyetik özellik gösterdiği gözlendi. Bu spektrum için izomer kayma değeri 0.467x1 0_1 ±0.1 90x1 0"1 mm/s olarak belirlendi. Fe-%21AI alaşımına 1100°C sıcaklığında 24 saat ısıl işlem uygulandığında dendrit yapı ve 1100°C de 168 saat ısıl işlem uygulandığında ise ötektik yapının meydana geldiği görüldü. Fe-%21AI alaşımına farklısürelerde uygulanan ısıl işlemlerde elde edilen Mössbauer spektrumlarının manyetik özellikleri tanımlamada yeterli olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, structural and magnetic properties of Fe-%21AI alloy is investigated by using Scanning Electron Microscopy and Mossbauer Spectroscopy. Dendrite structure is found at non-heat treatment of Fe- %21AI alloy with microscopy investigation. As for the investigation of Mossbauer spectrum is observed that paramagnetic property. For this spectrum isomer shift value is determined 0.467 x 10~1 ±0.1 90 x10~1mm/s. When Fe-%21AI alloy is heat treatment at 1100°C temperature for 24 hours dendrite structure, the otherwhise application of heat treatment at 1100°C 111for 168 hours eutectic structure is seen. Fe-%21AI alloy which is applied heat treatment for different period of times is observed that Mössbauer spectrums are not sufficient for determination of magnetic properties.