The Housing problems of newly married couples in Ankara
  1. Tez No: 15502
  2. Yazar: ÖZLEM OKTAR
  3. Danışmanlar: MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Newly Married Couples, Housing Problems, Tenancy, Owner-Occupier
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET ANKARA'DA YENÎ EVLİ ÇİFTLERİN KONUT SORUNU OKTAR, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Murat BALAMİR Eylül, 1991, 122 sayfa Türkiye'de üretilen konut politikalarında konut sorunu, hemen hemen bütünüyle“konut ihtiyacı”adı altında, genel bir arz sorunu olarak ele alınmış, konut ihtiyacı olan kesimin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ve değişik sosyolojik alt bölünmelerine göre ne gibi farklılıklar gösterdiği araştırılmamıştır. Bu çalışmada, her yıl nüfusun % l'inin evlenmesi dolayısıyla ortaya çıkan konut talebinin niteliği ve bunun evlenen nüfusun sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerine göre nasıl şekillendiği araştırılmıştır. Yapılan çalışma, konut sorununun evlilik aşamasında önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Yeni evlenen çiftlerin çoğunluğu, gelirine oranla yüksek kira ödeyen kiracılardır. Evlilikle oluşmuş hanehalklarının büyük bir bölümü ev eşyalarını tamamlamak için güçlerinin üzerinde borçlara girmişlerdir. Bu durum, çiftlerin mali gücünü önemli ölçüde etkilemektedir.Diğer bir önemli bulgu da, çiftlerin üçte birine yakın bir bölümünün evlendikten sonra erkeğin ailesinin yanında yaşamasıdır. Çalışma göstermiştir ki, bu her zaman çiftlerin isteğine bağlı bir durum değildir. Çalışmanın diğer bulguları da konut sorunlarının insan yaşamının bu kritik dönemini bir çok yönden etkilediğini ve oluşan yeni hanehalklarinın konuta yönelik belirsizlikler yaşamasının evlilikten beklenen mutluluğu kısıtladığı savını desteklemiştir. Geniş bir kesimi oluşturan“yeni evliler”in konut sorunları için özel politikalar geliştirme gereğinin olduğu bu çalışmanın sonunda belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Yeni Evli Çiftler, Konut Sorunu, Kiracılık, Ev Sahipliliği. Bilim Dalı Sayısal Kodu: vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSING PROBLEM OF NEWLY MARRIED COUPLES IN ANKARA OKTAR, özlem. M.S. in City Planning Supervisor: Murat BALAMÎR September, 1991, 122 pages Policy statements related to housing in Turkey almost unanimously point to the problem of under-production in the sector and the“housing need”is considered as a standard category. But there are very many sub-categories of“need”in the sector. Marriages as a major form of household formation, generate one such basic source of need. It is known that almost 1% of the population in Turkey is formally wed every year. This probably opens an annual demand for 550,000 housing units, which in itself is a substantial part of the total housing demand. The early married years is a period when housing decisions of crucial importance for future life stages are taken. It is a must therefore, to understand the extent this sub-population is constrained by housing conditions. Furthermore, the matrimonial union is a point in the life stages of individuals, in which social and meconomic status and relations are totally restructured Housing has a multidimensional contribution in this process. The survey conducted reveals that housing conditions could delay decisions concerning the nuptial bond. The majority of the couples are“tenants”, paying relatively higher rents as compared to their incomes. Most of the newly formed households seem to have had no other option but undergo substantial debts for housing and household items. Almost one third of the couples are observed to live in the groom's parents' home. This is not necessarily a voluntary decision. Other findings also indicate that at this critical stage of life, housing conditions determine in many subtle ways, the mode families are formed and sustained, and have regressive effects on“conjugal bliss”. Every reason seems to exist therefore, for a specially devised housing policy concerning this specific sub^-population.