Farelerin (Mus musculus) karaciğer glikojen depoları üzerinde yüksek-protein diyetlerinin histolojik değişikliklerinin ışık mikroskobu düzeyinde araştırılması
Effects of high-protein diets on liver glycogen storage in light microscopy observation of histological changes in mice (Mus musculus)
  1. Tez No: 155026
  2. Yazar: ESMA ULUSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek protein diyet, glikojen, karaciğer, beslenme, histolojik değişiklikler, High-protein diet, glycogen, liver, nutrition, histological changes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
FARELERİN(/Wus musculus) KARACİĞER GLİKOJEN DEPOLARI ÜZERİNDE YÜKSEK-PROTEİN DİYETLERİNİN HİSTOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİNİN IŞIK MİKROSKOBU DÜZEYİNDE ARAŞTIRILMASI Esma ULUSOY, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Aralık 2004 ÖZET Hızlı kilo kaybetmek isteyen kişiler için, yüksek-protein(YP) diyetleri 1960'lardan beri popüler olmuştur. Protein yönünden zengin, karbonhidrat yönünden fakir olan YP diyetleri yeni bir beslenme profili sunar. Bu diyetler, kısa süreli uygulamalarda sağlıklı insanların çoğuna zarar vermediği bilinse bile, uzun süreli uygulamalarda etkin ve güvenilir olarak destekleyici yeterli bilimsel çalışmalara rastlanılmamıştır. YP diyetlerindeki protein temelde hayvansal karakterli olduğu için, beraberinde toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol oranlarımda arttırır. YP diyetleri tavsiye edilmez, çünkü esansiyel besinleri içeren sağlıklı yiyecekleri kısıtlar. Bu diyetleri uygulayanların, potansiyel olarak kalp, böbrek, kemik ve karaciğerinde anormallik riski yeterli mineral ve vitamin almadıkları için artar. Çalışmamızın amacı fare karaciğerinde glikojen depolarının histolojik değişikliklerini gözlemekti. Bu bağlamda YP diyeti ile beslenen hayvanlarda hızlı kilo kaybı, enerji kaybı, su içiminde ve idrar boşaltımında artış, aynı zamanda beliğin glikojen azalması tespit edilmiştir. Buna ek olarak hepatositlerde rejeneratif aktivitede artış gözlenmiştir. 15 gün YP ile beslendikten sonra standart yem verilen(YPSY) grupta ise hızlı kilo alımı ve glikojen yoğunluğunda hızlı artış tespit edilmiştir. YPSY gruplarında sinüzoidal genişlemeler, makrovesiküler steatoz yapılar ve hidropik dejenerasyon gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 EFFECTS OF HIGH-PROTEIN DIETS ON LIVER GLYCOGEN STORAGE IN LIGHT MICROSCOPY OBSERVATION OF HISTOLOGICAL CHANGES IN MICE(A7us musculus) Esma ULUSOY, Master Thesis Ondokuz Mayıs University, December 2004 ABSTRACT High-protein diets(HP) have been popular for the people who want to lose weight since 1960's. HP diets which are rich in protein and restrict in carbohydrate provide us a new nutrition profile. Even tough these diets do not give any harm to healty people in short period of time there are no sufficient scientific studies to support its safety and efficacy. Because of the fact that the protein in these diets are mainly by animal sources it induces the higher intake of total fat, saturated fat and cholesterol. HP diets are not recomended because it restricts healtful foods which contains essential nutrients. Individuals who follow these diets are therefore at risk for compromised vitamin and mineral intake, as well as potential cardiac, renal, bone and liver abnormalities overall. The purpose of this study was to observe the histological changes in liver due to glycogen storage in mice(Mus musculus). These finding suggest that the HP diet has caused rapid weight loss, energy reducement, increasment in water intake and excreting urine, also significant glycogen depletion. In addition to that an increment regenerative activities have been observed in hepatocytes. After having been fed for 15 days with HP diet it has been observed the rapid weight increment and an increase in glycogen storage for those which have been fed by standart nutritions(HPSN). Sinusoidal expand, macrovesicular steatosis structure and hydropic degeneration in HPSN group have been found out.