Geçiş metal iyonları ile hazırlanan tetrasiyanonikel (II) bileşiklerinin spektroskopik ve kristalografik yöntemlerle incelenmesi
Spectroscopic and crystallographic investigation of the tetracyanonickelate II) compounds prepared by transition metal ions
- Tez No: 155053
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜMEYRA PAŞAOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: EPR, X-ışım, Tetrasiyanonikelat, Hidroksietiletilendiamin, EPR, X-ray, Tetracyanonickelate, Hydroxyethylethylenediamine
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Geçiş Metal İyonları tie Hazırlanan Tetrasiyanonikel(II) Bileşiklerinin Spektroskopik ve Kristalografik Yöntemlerle İncelenmesi Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ML2Ni(CN)4 (M=Zn ya da Cd, L = hidroksietiletilendiamin = hydet-en) genel formülüyle verilen yeni tetrasiyanonikelli kompleksler sentezlendi ve kırmızı-altı spektroskopisiyle karakteristik özellikleri belirlendi. Komplekslerin kırmızı-altı spektrumlannda siyano grubunun v(CN) gerilme bantı iki yada dört ayrı banta yanlmakadır. Bu yanlmalar, siyano grubundaki azotların Zn(II)/Ni(II) ve Cd(II)/Ni(II) komplekslerinde sırasıyla trans ve cis konumlarda yer aldığım göstermektedir. Çalışmanın ikinci bölümü, Zn(II)/Ni(II) ve Cd(II)/Ni(II) komplekslerinin tek kristal x-ışmı yapı analizine ayrılmıştır. X-ışını kırmım verilerinden kompleks kristallerin yapı parametreleri belirlenmektedir. X-ışını kırmım analizleri komplekslerin bir boyutlu zincir yapıya sahip olduklarım ve siyano grubundaki azot atomlarının Zn(H)/Ni(II) ve Cd(H)/Ni(II) komplekslerinde sırasıyla trans ve cis konumlarda olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar İR spektroskopisinden elde edilen sonuçlarla uyumludur. Yapı analizinden ayrıca Zn(II) kompleksinin lineer zincir yapıya sahip iken Cd(H) kompleksinin zig-zag zincir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Üçüncü bölümde, Cu2+ katkılandmlmış Zn(hydet-en)2Ni(CN)4 tek kristallerinin EPR incelemesi yapılmaktadır. Tek kristal ve toz EPR spektrumlarının analizinden kompleksin kristal sisteminin triklinik olduğu sonucuna varılmaktadır. Cu2+ iyonu girdiği çevreyi fazla etkilememektedir ve kompleks yaklaşık olarak eksensel simetriktir. EPR sonuçlarından ve optik soğurma spektrumundan moleküler orbital katsayılar hesaplandı. Çalışmanın son bölümünde Zn(hydet-en)2Ni(CN)4 kompleksinin termal bozunma eğrileri incelendi. Termal bozunma eğrileinden bu bileşiğin termal bozunumunun dört-aşamalı bir mekanizmayı takip ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Spectroscopic And Crystallographic Investigation Of The Tetracyanonickelate(II) Compounds Prepared By Transition Metal Ions This work consists of four main parts. In the first part, the novel tetracyanonickelate complexes given by the general formula ML2Ni(CN)4 (where M=Zn or Cd; L=Hydroxyethylethylenediamine, abbreviated as hydet-en) have been synthesized and characterized by infrared spectroscopy. The v(CN) stretching band of the cyano group splits into two or four separate bands in the infrared spectra of the complexes, which means that cyanide nitrogens are in the trans and cis fashions in the Zn(II)/Ni(n) and Cd(II)/Ni(H) complexes, respectively. There are also shifts in the ü(CN) bands towards to the higher frequencies. The splittings and the shifts in the cyano stretching vibration show that the cyanide nitrogens form bridges between the metal atoms and therefore the complexes can have chain structures. The second part of the work is devoted to single-crystal x-ray deteraiinations of the Zn(II)/Ni(n) and Cd(n)/Ni(II) complexes. The structural parameters of the complex crystals are determined from x-ray diffraction data. XRD analysis reveal that the complexes have one-dimensional chain structures and cyanide nitrogens are in the trans and cis fashions in the Zn(TI)/Ni(H) and Cd(n)/Ni(IT), respectively. These results is consistent with those obtained from IR spectra. It is also seen from structure determination that the Cd(TI) complex has a zig-zag chain structure, while Zn(H) complex has a linear chain structure. In the third part, EPR studies on Zn(hydet-en)2Ni(CN)4 single crystals doped with Cu2+ is explained. It is concluded from single crystal and powder EPR spectra that the crystal system of the complex is triclinic. Cu2+ ion has little effect on its environment and the complex is nearly axial symmetric. The molecular orbital coefficients are calculated from EPR results and optical absorption spectra. In the last part of the work the thermal decomposition curves of the [Zn(hydeten)2Ni(CN)4] complex are studied. It is deduced from thermal decomposition curves that thermal decomposition of this compound follows a four-step mechanism.