Search for anomalies in a soil medium: A probabilistic approach
Zemin ortamında anomaly araması: Olasılık kuramına dayalı bir yaklaşım
- Tez No: 15506
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SEMİH YÜCEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: anomaly, Bayesian approach, geotechnical exploration, random medium, search theory, stochastic geometry. SCIENCE CODE 406.02.01 - iv
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET ZEMİN ORTAMINDA ANOMALY ARAMASI: OLASILIK KURMINA DAYALI BİR YAKLAŞIM Serpil ÖZCAN İstatistik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M.Semih YÜCEMEN Eylül 1991, 102 Sayfa üzerinde bir yapının inşa edileceği zemin kütlesi gibi rassal ortamlarda, anomaly (kural dışı oluşum, yerel farklılık) olarak adlandırılan ve ortamdan farklı özellikler gösteren bölgelere rastlanabilir. Yapının böyle bir rassal ortamda, güvenilir ve istenilen biçimde hizmet verebilmesi için anomalylerin özellikleri hakkında bilgiye gereksinim vardır. Bir zemin ortamında anomalylerin geometrik özelliklerinin ve sayılarının rassal olarak değişeceği göz önünde tutulursa, bunların özelliklerinin olasılık teorisi çerçevesinde modellenmesi ve analizi gerekir. Bu çalışmada, bir zemin kütlesindeki anomalylerin yerini bulmak ve özelliklerini kestirmek amacıyla değişik arama yöntemleri sunulmuştur. Bir ve birden fazla anomaly olma durumları incelenmiştir. Tek anomaly durumu için, anomaly bulma olasılığını, arama ağı biçimine - v -ve anomalynin geometrik özelliklerine bağlı olarak gösteren çizgeler çıkarılmıştır. Anomaly! erin büyüklüğü ve birim alandaki sayıları hakkındaki uzman kanısının değişik arama stratejilerinden elde edilen verilerle birleştirilmesi için Bayesçi bir yaklaşım kullanılmıştır. En iyi arama stratejisinin seçilmesi için de bir yöntem geliştirilmiştir. Olasılık teorisine dayalı olarak geliştirilen yöntem ve modellerin uygulamasını göstermek için gerçek verilere dayanan üç örnek çalışma sunulmuştur. Anahtar kelimeler : anomaly, Bayesçi yaklaşım, jeoteknik arama, rassal ortam, arama kuramı, stokastik geometri. BÎLÎM KODU 406.02.01 - vı -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCH FOR ANOMALIES IN A SOIL MEDIUM : A PROBABILISTIC APPROACH Serpil ÖZ CAN M.Sc. in Statistics Supervisor : Prof -Dr. M- Semih YUCEMEN September 1991, 102 Pages Throughout a given“random”medium, like a soil mass over which a construction is to take place, we may encounter certain irregularities termed as anomalies. For the safe and satisfactory performance of the construction in such a random medium one needs information on the characteristics of these anomalies. Considering the fact that the geometric properties as well as the rate of occurrence of anomalies change randomly throughout a soil medium, the characteristics of anomalies should be modelled and analyzed within a probabilistic framework. In this study different search techniques are presented with the purpose of locating and predicting the characteristics of anomalies in a soil mass. Both single and multiple anomaly cases are considered. For the single - iii -anomaly case, charts displaying the probability of locating the anomaly as a function of the grid pattern and the geometric properties of the anomaly are developed. A Bayesian approach is utilized to combine the expert opinion on the size and rate of occurrence of anomalies with the data assessed by allocating different search strategies. A method for selecting the optimal strategy is also proposed. Three different case studies, based on real life data, are presented in order to show the implementation of the probabilistic methods and models developed in this study.