2-aminobenzotiyazol ve 2,4-dinitrofenilhidrazin'den schiff baz ligantlarının ve bazı geçiş metalleriyle komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
The synthesis and characterization of new schiff base ligands from 2-aminobenzothiazole and 2,4-dinitrophenylhdrazine and some transition metal complexes
- Tez No: 155060
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜMEYRA BATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, hidrazon, tiyazol, 2-aminobenzotiyazol, monoksim, Schiff base, hydrazone, thiazole, 2-aminobenzothiazole, monoxime
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
2-AMINOBENZOTIYAZOL VE 2,4-DINITROFENILfflDRAZIN'DEN SCfflFF BAZ LİGANTLARININ VE BAZI GEÇİŞ METALLERİYLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI ÖZET Bu çalışmada; 2-aminobenzotiyazol ile 4-N,N-dimetilaminobenzaldehit ve 2- hidroksi-3-metoksibenzaldehitden oluşan iki adet Schiff bazı (L1,L2H) ve 2,4- dinitrofenilhidrazin ile diasetilmonoksimden bir adet hidrazon türevi (L3H) olmak ?t >y üzere toplam üç adet yeni ligant sentezlenmıştir. L ligantının Co(II), L H ligantının Ni(II), L3H ligantımn da Co(II), Ni(II) ve Cu(II) kompleksleri elde edilmiştir. Ligantlann kimyasal yapılan elementel analiz, İR, UV-Vis., ^-NMR spektral verileri ve X-ışınlan tek kristal yapı analizi teknikleri ile aydınlatıldı. Komplekslerin kimyasal yapılan elementel analiz, İR, UV-Vis. spektral verileri ve manyetik moment ölçümü ile belirlendi. 1 9 L ligantımn azometin azotu ve tiyazol halkası azotu, L H ligantının azometin azotu ve fenolik oksijeni, L H ligantımn azometin azotu ve oksim azotu üzerinden metale koordine olarak çift dişli ligant özelliği gösterdikleri tespit edildi. Komplekslerin hepsinin paramanyetik özellik gösterdikleri gözlendi. Komplekslerin metal-ligant oranlarınm 1:2 olduklan belirlendi. L1 ve L2H ligantlan kompleksleri ve L H ligantı kobalt kompleksi için oktahedral, L H ligantı nikel ve bakır kompleksleri için tetrahedral yapı önerildi.
Özet (Çeviri)
11 THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NEW SCHIFF BASE LIGANDS FROM 2-AMEVOBENZOTHIAZOLE AND 2,4- DINITROPHENYLHYDRAZINE AND SOME TRANSITION METAL COMPLEXES ABSTRACT In this work, new two Schiff base and one hydrazone ligands were synthesised. Scbiff bases were synthesised from 2- aminobenzothiazole with 4-N,N- dimetilaminobenzaldehyde (L ) and 2-hidroksi-3-metoksibenzaldehyde (L H). Hydrazone derivative synthesised from 2,4-dinitrophenylhydrazone with diacetylmonoxime (L3H). Co(II) complex of L1, Ni(II) complex of L2H and Co(II), Ni(II) and Cu(II) complexes of L H were synthesised. The ligands were characterized by elemental analysis, IR, UV-Vis., ^-NMR and single crystal X-Ray difractometry techniques. The complexes were characterized by elemental analysis, IR, UV-Vis. spectroscopic methods and magnetic measurements technique. L1 coordinated to metal atom through azomethine nitrogen and thiazole ring nitrogen, L2H coordinated to metal atom through azomethine nitrogen and deprotonated phenolic OH and L3H coordinated to metal atom through azomethine nitrogen and oxime nitrogen behaving as a bidentate ligands. The complexes showed paramagnetic effect. Metal-ligand ratio was found to be 1 :2 for all the complexes. Co(II) complex of the L3H ligand, complexes of the L1 and L2H ligands were found to be octahedral while the Ni(II) and Cu(II) complexes of L H ligand were tetrahedral.