Radar ve dedektör gibi bozucu sistemlerde kök momenti kullanılarak minimum fazlılaştırma ve ters süzgeç uygulamaları
Using root moments for minimum phasing dispersive radar and detectors and inverse filter applications
- Tez No: 155061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ters süzgeç, minimum fazlı dizge, kök momentleri, yankılı iletim kanalı, bant sınırlı dedektör, Inverse fitler, minimum-phase system, root moments, reverberant transmission channel, band-limited detector
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ill ÖZET Radar ve bant sınırlı dedektör gibi, giriş işaretinde yansıma ve bozulma yaratan bazı özel dizgelerde, sistemin çıkışında tekrar başlangıçtaki bozulmamış biçimdeki giriş işaretinin elde edilmesi gerekir. Bunun yapılabilmesi için sistemde ters süzgeç kullanımı gereklidir. Ters süzgeçlerin tasarlanabilmesi için, bozucu dizgenin geçiş işlevinin minimum fazlı hale getirilmesi gerekir. Bu çalışmada kök momentleri yöntemi kullanılarak bozucu dizgenin geçiş işlevi minimum fazlı hale getirilmiştir. Ve ters süzgeçleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bozucu dizgeyi minimum fazlılaştırmaya gerek olmadığı durumlarda doğrudan ters süzgeç uygulaması yapılmıştır. Uygulama alam olarak radar ve bant sınırlı dedektör incelenmiştir. Radar sisteminde yankılı iletim kanalı IIR ve FIR dizge olarak modellenmiştir. Bant sınırlı dedektör ise FIR dizge olarak modellenmiştir. Bozucu dizgelerde ters süzgeç uygulamaları için geliştirilen algoritmalar Fortran Power Station 4.0 dilinde kodlanarak çalıştırılmış ve çeşitli örneklere uygulanmıştır. Yapılan benzetimler sonucunda her iki bozucu sistem için de, çıkışta, istenen, bozulmamış biçimdeki giriş işaretinin elde edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Similar to radar and band-limited detector, in some special systems causing reflection and distortion in input signal, it is desired to obtain the undistorted input signal in the system output. Thus, it is necessary to use inverse filter. In order to design inverse filters, the transfer function of the distorting system is made minimum-phase. In this study, the transfer function of the distorting system has been made minimum phase by using the method of root moments. And inverse filtering process has been carried out. In case of distorting system is not required to be made minimum-phase inverse filter has been applied directly. As application areas, radar and band-limited detector has been investigated. In the radar system, reverberant transmission channel has been modelled as IIR and FIR systems. Band-limited detector has been modelled as a FIR system. The algorithms developed for inverse filter applications in the distorting system, has been coded in Fortran Power Station 4.0 programming language and applied to several examples. After the simulations, in the system output the desired undistorted input signal has been observed for both two distorting systems.