Simulation of atmospheric fluidized bed combustors including in-situ desulfurization
- Tez No: 15508
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan yataklı yakıcı modeli, linyit yanması, kükürt tutma, Fluidized bed combustor model, combustion of lignites, in-situ desulfurization
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET İÇİNDE KOKORDO TUTULAN ATMOSFERİK AKIŞKAN YATAKLI YAKICILARIN SİMULASYONU OYMAK, Olcay Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Nevin SELÇUK Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Işık ÖNAL Eylül 1991, 200 sayfa Kaliteli kömürü sürekli olarak yakan bir akışkan yataklı yakıcı modeli kül ve UM/SK oranı yüksek linyitleri kükürdü yanma odasında tutarak yakan bir model haline getirilmiştir. Uçucu madde yanması, taşma borusun dan alınan kül, kireçtaşı kalsinasyonu ve sülfat oluşumu için kütle ve enerji denkliklerinde yapılan düzenlemeler açıklanmıştır. Geliştirilen sistem modeli, üzerinde ölçümlerin bulunduğu bir pilot-ölçekli akışkan yataklı yakıcıya uygulanmış ve fazla hava ile Ca/S mol oranının yakıcının davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Modelin öngördüğü konsantrasyon ve sıcaklık dağılımları, yanma ve kükürt tutma verimleri ölçümlerle karşılaştırılmış ve değerlerin uyumlu olduğu görülmüştür. Karşılaştırma, serbest bölgedeki oksijen tüketiminin bubölgeye sıçrayan linyit taneciklerinden çıkan uçucu maddenin yanmasından kaynaklandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF ATMOSPHERIC FLUIDIZED BED COMBUSTORS INCLUDING IN-SITU DESULFURIZATION OYMAK, Olcay M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Nevin SELÇUK Co-supervisor : Assoc. Prof. Dr. Işık ÖNAL September 1991, 200 pages A mathematical model, previously developed and tested for the modeling of continuous fluidized bed combustors burning good quality coal was modified to incorporate combustion of lignites having much higher VCM/FC ratios and ash contents and in-situ desulfurization. Modifications of the model for the volatile combustion, incorporation of overflow ash into mass and energy balances and for calcination and sulfation reactions were described. IllThe complete model was then applied to the investigation of the effect of excess air and Ca/S molar ratio on the behavior of a pilot-scale AFBC for which full experimental data are available. Predicted concentration and temperature profiles, combustion and sulfur retention efficiencies were compared with measured data and found to be in reasonable agreement. The comparisons show that oxygen consumption in the freeboard is mainly caused by the combustion of volatile matter from the lignite particles splashed into this zone.