Bazı fenilazo-α-natfoksi- ve fenilazo-o-allilfenoksi-siklotrifosfazenlerin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Preparation and characterization of some phenlyazo-α-naphtoxy and phenlyazo-o-allylphenoxy cyclotriphosphazenes
- Tez No: 155253
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ODABAŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Siklotrifosfazen, azo bileşikleri, 4-fenilazo-l-naftol, termik analiz, X-ışınlan, Cyclotriphosphazene, azo compounds, 4-phenylazo-l-naphthol, thermal analysis, X-ray
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
1 ÖZET BAZI FENİLAZO-a-NAFTOKSİ- VE FENİLAZO-o-ALLİLFENOKSİ- SİKLOTRİFOSFAZENLERİN SENTEZİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, 4-fenilazo-2-allilfenol (p-fenilazo-o-allilfenol), 4-(4-klor fenilazo)-2-allilfenol [p-(p-klorfenilazo)-o-allilfenol], 4-(4-metilfenilazo)-2-allilfenol5 4-(4-bromfenilazo)-2-allilfenol, 4-(4-iyotfenilazo)-2-allilfenol, 4-(4-asetilfenilazo)-2- allilfenol ve 4-(3,4-dimetilfenüazo)-2-allilfenol gibi 4-fenilazo-2-allilfenol bileşikleri ile 4-fenilazo-l-naftol (p-fenilazo-a-naftol), 4~(2-ldorfenilazo)-l-naftol [p-(o-klorfenil azo)-a-naftol], 4-(3-klorfenilazo)-l-naftol, 4-(4-klorfenilazo)-l-naftol, 4-(4-florfenil azo)-l-naftol, 4-(4-bromfenilazo)-l-naftol, 4-(4-iyotfenilazo)-l-naftol, 4-(4-asetilfenil azo)-l-naftol, 4-(4-metilfenilazo)-l-naftol, 4-(4-etilfenilazo)-l-naftol, 4-(3,4-dimetil fenilazo)-l-naftol, 4-(2,4-dMorfenilazo)-l~naftol, 4-(2,6-diklorfenilazo)-l-naftol, 4-(2,6-dimetilfenilazo)-l-naftol gibi 4-fenilazo-l-naftol bileşikleri sentezlenerek, bu bileşiklerin hekzaklorosiklotrifosfazen ile etkileştirilmesi sonucu karşılık gelen hekzakis(4-fenüazo-2-allilfeno]csi)sMotrifosfa2Br^ [hekzakis(p-fenilazo-o-allilfenoksi) siklotrifosfazen], ve hekzalds(4-fenilazo-l-naftoksi)siklotrifosfazen, [hekzakis(p-fenil azo-a-naftoksi)siklotrifosfazen], türevleri sentezlendi. Sentezlenen siklotrifosfazen türevlerinin yapıları İR, UV-VIS, NMR, polarografi termik analiz ve elementel analiz teknikleri ile incelendi. Ayrıca, sentezlenen 4-(4-bromfenilazo)-2-allilfenol, 4-(4-asetilfenilazo)-2-allilfenol, 4-(4-metilfenilazo)-2- allilfenol ve 4-(3,4-dimetilfenilazo)-2-allilfenol büeşMerinin molekül yapıları X-ışınları Kırınımı Yöntemi ile aydınlatıldı. Tüm hekzakis(4-fenüazo-2-allilfenoksi)siklotri fosfazen türevlerinin İR spektrumlarmda genel olarak dört karakteristik band gözlendi. Bu karakteristik bandlar, -N=N-, P=N, P-N-P (asimetrik), P-N-P (simetrik) gruplarma ait olup, titreşim frekansları sırası ile, 1438-1418 cm“1, 1202-1151 cm”1, 1241-1232 cm4 ve 961-950 cm“1 olarak belirlendi. Bu bileşiklerin UV-VIS spelctrumlannda başlangıç maddesi olarak kullanılan azo bileşiklerinden kaynaklanan n-> 7t* ve 7i-> n* geçişlerinin olduğu tespit edildi. Bu geçişler sırası ile 446-430 nm ve 342-326 nm arasında gözlendi.u Hekz^s(4-fenilazo-2-dlilfenoksi)siklotrifosfazen türevlerinin ^-NMR spektrumlannda, başlangıç maddesi olarak kullanılan azo bileşMerinin spektrumlannda belirlenen hidroksil grubuna ait pikin kaybolduğu ve aromatik halka protonlarına ait olduğu tespit edilen piklerin de 8.07-7.11 ppm bölgesinde rezonansa geldiği belirlendi..i o Hekzakis(4-fenilazo-2-allilfenoksi)siklotrifosfazen türevlerinin C-NMR spektrum lannda Cl karbonlarına ait piklerin, başlangıç maddesi olarak kullanılan azo bileşiklerindekine göre, yukarı alana (152.16-151.01 ppm) kaydığı belirlenirken, C6 karbonlarına ait piklerin aşağı alana (122.59-121.33 ppm) kaydığı tespit edildi. Sentezlenen tüm hekzaMs(4-fenilazo-2-allilfenoksi)sMotrifosfazen türevlerinin termal davranışları termoanalitik TG, DTG ve DTA metotları kullanılarak incelendi. Tüm bileşiklerin üç bozunma aşaması göstererek polimerleştiği tespit edildi. Sentezlenen 4-fenilazo-2-allilfenol bileşikleri ve fosfazen türevlerinin elektrokimyasal davranışları SWV ve CV teknikleri kullanılarak incelendi. Tüm bileşiklerde azo grubunun indirgendiği tespit edildi. Ayrıca sübstitüe grupların azo grubunun indirgenmesine olan etkileri de incelendi. HekzaMs(4-fenilazo-l-naftoksi)siklotrifosfazen türevlerinin İR spektrumlannda da dört karakteristik bandın olduğu görüldü. Bileşiklerin karakteristik absorpsiyonlannı veren -N=N-, P=N, P-N-P (asimetrik), P-N-P (simetrik) titreşimlerine ait frekanslar sırası ile, 1432-1423 cm”1, 1232-1203 cm“1, 1273-1253 cm”1, 928-912 cm"1 bölgelerinde gözlendi. Hekzakis(4-fenüazo-l-naftoksi)siklotrifosfazen türevlerinin kloroform (CHCI3) ve dimetilsülfoksit (DMSO) içinde alınan UV-VIS spektrumlannda yalnız azo formun mevcut olduğu ve bu absorpsiyonlann dalga boylarının, başlangıç maddesi olarak kullanılan azo bileşiklerine göre, maviye kaydığı tespit edildi. HekzaMs(4-femlazo-l-naftoksi)siklotrifosfazen türevlerinin DMSO-d6 içinde alman ^-NMR spektrumlannda azo bileşiklerinde belirlenen hidroksil grubuna ait piklerin kaybolduğu ve aromatik halka protonlarına ait piklerin kimyasal kayma değerlerinde de değişmelerin olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
LU ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF SOME PHENLYAZO-a- NAPHTOXY AND PHENLYAZO-o-ALLYLPHENOXY CYCLOTRTPHOSPHAZENES In this study, some new hexaHs(4-phenlyazo-2-allylphenoxy)cyclotri phosphazenes, [hexakis(p-phenlyazo-o-allylphenoxy)cyclotriphosphazene], and hexakis(4-phenlyazo- 1 -naphthoxy)cyclotriphosphazenes, [hexakis(p-phenlyazo-a- naphthoxy)cyclotriphosphazene], have been synthesized by the reaction of hexachlorotri phosphazene and 4-phenylazo-2-aUylphenol compounds such as 4-phenylazo-2- allylphenol (p-phenlyazo-o-allylphenol), 4-(4-chlorophenylazo)-2-allylphenol [p-(p- chlorophenylazo)-o-allylphenol], 4-(4-methlyphenylazo)-2-allylphenol, 4-(4-bromo phenylazo)-2-allylphenol, 4-(4-iyodophenylazo)-2-alrylphenol, 4-(4-acetylphenylazo)- 2-allylphenol, 4-(354-dimethylphenylazo)-2-allylphenol and 4-phenylazo-l-naphthol compounds such as 4-phenylazo-l-naphthol (p-phenylazo-a-naphthol), 4-(2-chloro phenylazo)-l-naphthol [p-(o-chlorophenylazo)-a-naphthol], 4-(3-chlorophenylazo)-l- naphthol, 4-(4-chlorophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(4-florophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(4-bromophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(4-iyodophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(4-acetylphenyl azo)- 1 -naphthol,. 4-(4-methylphenylazo)- 1 -naphthol, 4-(4-ethylphenylazo)- 1 -naphthol, 4-(3,4-dimethylphenylazo)- 1 -naphthol, 4-(2,4-dichlorophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(2,6-di chlorophenylazo)- 1 -naphthol, 4-(2,6-dimethylphenylazo)- 1 -naphthol. The structure of these compounds were determined by IR, UV-VIS, NMR, polarography, thermal and elemental analysis techniques. In addition, the molecular structure of 4-(4-bromophenylazo)-2-allylphenol, 4-(4-acetylphenylazo)-2-allylphenol, 4-(4-methylphenylazo)-2-allylphenol and 4-(3,4-dimethylphenylazo)-2-ally lphenol were determined by using X-ray diffraction technique. The IR spectra of all hexakis(4- phenylazo-2-allylphenoxy)cyclotriphosphazene derivatives showed four characteristic vibrational bands for -N=N-, P=N, P-N-P (asymmetric), P-N-P (symmetric) at 1438- 1418 cm-1, 1202-1151 cm4, 1241-1232 cm4 and 961-950 cm-1, respectively. In the UV- VIS spectra of hexakis(4-phenylazo-2-allylphenoxy)cyclotriphosphazenes, n-> tc* and 7i-> 7i* transitions were observed due to azo groups of the starting compounds in the regions of 446-430 nm and 342-326 nm respectively.IV The peak of hydroxy group coming from the starting compounds disappeared in the ^-NMR spectra of hexakis(4-phenylazo-2-allylphenoxy)cyclotriphosphazene derivatives and the peaks from the aromatic protons were also resonated in the 8.07- 7.11 ppm range. Comparing with the starting azo compounds, all CI carbon atoms of hexakis(4-phenylazo-2-allylphenoxy)cyclotriphosphazene derivatives shifted to higher magnetic field (152.16- 151.01 ppm) while C6 carbon atoms were located in the lower magnetic field (122.59-121.33 ppm) in the 13C-NMR spectra. The thermal behaviour of the synthesized hexakis(4-phenylazo-2-allylphenoxy) cyclotriphosphazene derivatives were followed by using thermoanalytical TG, DTG and DTA methods. All the compounds were polymerised through three stage decomposition process. Electrochemical behaviour of synthesized 4-phenylazo-2-allylphenol compounds and their phosphazene derivatives were followed through the use of SWV and CV techniques. Furthermore, the effect of substituted groups on the reduction of the azo groups was investigated. The IR spectra of hexakis(4-phenylazo-l-naphthoxy)cyclotriphosphazene derivatives also illustrated four characterictic vibrational features for -N=N-, P=N, P-N-P (asymmetric), P-N-P (symmetric) at 1432-1423 cm“1, 1232-1203 cm”1, 1273- 1253 cm“1, 928-912 cm”1 respectively. The UV-VIS spectra taken in chloroform (CHCI3) and dimethylsulfoxide (DMSO) showed that hexakis(4-phenylazo-l- naphthoxy)cyclotriphosphazene derivatives existed only in the azo form and absorption bands of the hexakis(4-phenylazo-l-naphthoxy)cyclotriphosphazene derivatives shifted to blue region of the spectra comparing with the starting azo compounds. The peak of the hydroxy group of the starting azo compounds also dissappeared in the hexakis(4-phenylazo-l-naphthoxy)cyclotriphosphazene derivatives taken in DMSO-dö and the change in the chemical shift values of the peaks due to aromatic ring protons were also observed.