Web tabanlı uzaktan eğitim için içerik geliştirme aracı tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of a content development tool for Web based distance education
  1. Tez No: 155260
  2. Yazar: PELİN KIRCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL YARIMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Web tabanlı eğitim, uzaktan eğitim, içerik geliştirme aracı, SCORM, Web based education, distance education, content development tool, SCORM
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
WEB TABANLI UZAKTAN EĞİTİM İÇİN İÇERİK GELİŞTİRME ARACI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Pelin Kırcı ÖZET Bu çalışmada, bir Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi tarafından sunulacak içeriğin hazırlanması için kullanılacak olan içerik Geliştirme Aracı yazılımı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Araç tasarlanırken içeriğin erişilir, birlikte işler, devamlı, yeniden kullanılır, uyarlanır ve satın alınabilir olabilmesi için SCORM standardına uyumluluğu sağlanmıştır. Böylelikle gerçekleştirilen araç ile hazırlanan içerik paketlerinin, üzerinde çalışacağı Eğitim Yönetim Sistemi'nden ve düzlemden bağımsız olarak kullanılabilmesine olanak yaratılmıştır. Aracın birimlerinin geliştirilmesinde Borland Delphi 6.0 programlama dili kullanılmıştır. Bu tercih yapılırken, program geliştirme kolaylığı, görsel bir uygulama geliştirme ortamına sahip oluşu, nesneye yönelik ve bileşen tabanlı olma özellikleri gözönüne alınmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A CONTENT DEVELOPMENT TOOL FOR WEB BASED DISTANCE EDUCATION Pelin Kırcı ABSTRACT In this thesis, Content Development Tool software which is used to create content that will be presented by a Web Based Distance Education Learning Manegement System is designed and implemented. While the tool is designed, to make the content accessible, interoperable, durable, reusable, adaptable and affordable, compatibility to SCORM standard is provided. By the way, the usage of the content packages, which is prepared by the implemented tool, independency from the environment and the Learning Management System that it will work on is provided. In the development of the modules of the tool, Borland Delphi 6.0 programming language is used. While making this choice, easiness of developing program, having a visual application development environment, object oriented and component based features are taken into consideration.