Heterojen veri tabanlarından yayımlanan XML belgelerinin XSLT kullanılarak bütünleştirilmesi
Integration of XML documents published from heterogeneous databases by using XSLT
  1. Tez No: 155272
  2. Yazar: ÖZKAN YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL YARIMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: XML, XSLT, birlikte işlerlik, bütünleştirme, XML, XSLT, interoperability, integration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
HETEROJEN VERİ TABANLARINDAN YAYIMLANAN XML BELGELERİNİN XSLT KULLANILARAK BÜTÜNLEŞTİRİLMESİ ÖZKAN YAZGAN ÖZ Günümüzde intemet'in ve XML(eXtensible Markup Language)'in yükselişi bilginin değişim ve birleşim şeklini çarpıcı bir biçimde etkiledi. Buna bağlı olarak pek çok ana veri tabanı sağlayıcıları XML desteğini ürünlerine eklediler. Fakat XML konusunda tam bir standartlaşmanın henüz oluşmaması ve SQL verisinin XML olarak yayımlanması konusunda veri tabanı sağlayıcılarının farklı yaklaşımları, XML birlikte işlerliğinde bir problem alanı doğurmuştur. Özellikle ilişkisel veri tabanlarının depoladıkları verilerin XML olarak yayımlanması konusunda çok çeşitli çözümler önerilmiştir. Fakat bilinen bir gerçek vardır ki, o da bu çözümlerin sonucunda ortaya çıkan farklı şemalara sahip XML belgeleridir. Farklı firmalara ait veri tabanlarındaki verinin XML olarak bütünleştirilmesi konu olduğunda XML belgelerdeki bu şemasal uyuşmazlıklar bütünleştirme açısından problem teşkil etmektedir. Bu tezde, gerek farklı veri tabanı firmalarının çözümlerinin neden olduğu şemasal uyuşmazlıkların, gerekse veri tabanı uygulayıcılarının veri tabanlarını farklı ele almalarından kaynaklanan yapısal, semantik ve adlandırma uyuşmazlıklarını çözümleyerek şema saydamlığını sağlayan bir yöntem önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
INTEGRATION OF XML DOCUMENTS PUBLISHED FROM HETEROGENEOUS DATABASES BY USING XSLT ÖZKAN YAZGAN ABSTRACT The rise of the Internet and of XML have dramatically affected the way information is exchanged and combined. In this context, every major database vendor has added XML support. But the lack of an exact standardization on the XML issue so far and the different approaches of the database vendors on the publishing SQL data as XML have created a problem area in XML interoperability. In particular, there have been various solutions proposed concerning the publishing of data stored in the relational databases as XML documents. However, it is a known fact that XML documents with different schemas result from these solutions. When the data belonging to different database vendors are considered, these schematic inconsistencies in the XML documents constitute problems with respect to integration. In this thesis, a method is proposed for ensuring shematic transparency to solve not only the schematic inconsistencies caused by the different database firms but also the structrual, semantic and naming inconsistencies caused by the different approaches employed by database designers.