İlaç bilişim sistemi
Medical information system
- Tez No: 155279
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL YARIMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ilaç bilişim sistemi, ilaç bilgi sistemi, sağlık bilgi sistemi, ilaç veri tabanı, ilaç provizyonu, uzman sistem, akılcı ilaç kullanımı, ilaç, medical information system, health information system, medical database design, medical provision, expert system, reasonable medical usage, medicine
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İLAÇ BİLİŞİM SİSTEMİ ERBİL KIZILDAŞ ÖZ Günümüzde bilgisayarlar her alanda çok geniş bir biçimde kullanılmaktadır. Bu kullanıma paralel olarak oluşturulan yazılımlar ve veri tabanları bir çok alanda karşılaşılan sorunların çözümünde önemli yer almaya başlamıştır. insan sağlığı için çok önemli olan ilaç çeşitlerinin çok fazla artması, sağlık kurumlarında ve teşkillerinde ilaç yönetimini oldukça zorlaştırmıştır. Ayrıca sosyal güvenlik sistemlerinin üyeleri için sağladığı imkanlardan biri olan ilaç verme işlemi, kontrol edilememe nedeniyle sosyal güvenlik sistemlerinin zorlanmasına neden olmaya başlamıştır. Bu problemi çözmek için ilaç bilişim sistemleri tek başına yeterli olmasa da ülkemizde kullanılmaya başlamıştır. Ancak ilaç bilişim sistemlerinin hala büyük eksiklikleri bulunmaktadır. Sadece ilaç provizyonuna sahip bu sistemlerde dinamik bir yapı kurulamamış ve yapılan kural değişiklikleri yazılımları iyice karmaşıklaştırmıştır. Bu nedenle sağlık kurumlarından alınan ilaç hizmetlerinin elektronik ortamda kayıt altına alınabilmesini sağlayan ilaç bilişim sisteminin, akılcı ilaç kullanımının ve online merkezi kontrolün yapılabilmesini sağlayan gerekli yapılar araştırılmıştır. İlaç bilişim sistemi için gerekli olan bilgiler, veri tabanı tasarımları, merkezi kontrol için kurallar (uzman sistem) ortaya konulmuş ve dinamik yapıda olan örnek bir yazılım gerçekleştirilerek yeni bir ilaç bilişim sistemi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
MEDICAL INFORMATION SYSTEM ERBİL KIZI LD AS ABSTRACT Nowadays, computers are widely used in every field. Software and database, which have been produced paralel to this usage, take a considerable part in the solution of problems confronted in most fields. The increase of variety of the medicine, which is very important for human health, makes the management of medicine quite difficult at health services and units. In addition, the procedure of providing medicine, which is one of the opportunities for the members of social security systems, also starts to cause these systems to have difficulty for not being able to be controlled. In order to prevent this problem, the use of medical information system is being applied in our country though it is not sufficient enough. However, these systems still have great inadequacy. A dynamic structure couldn't be established in these systems which have only medicine provision and also changes about rules have made the software more complex. For this reason, the techniques needed for the medical information system, which provides electronic inscription of medicine service obtained from health organizations, the reasonable use of medicine and online central control have been searched. Data required for medical information system, database design, the rules for central control are put forward and a new medical information system is suggested by creating an example of dynamic software.