Hastanelerde yatışlı servislerde kapalı döngü ilaç uygulamasının ilaç iade oranlarına etkisinin araştırılması
Analysis of the effect of closed-loop medication administration on drug return rates while hospitalization
  1. Tez No: 567949
  2. Yazar: ECEBERİL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: HIMSS, Hastanelerde Dijitalleşme, İlaç İadeleri, Kapalı Döngü İlaç Uygulaması, Sağlık Bilişimi, Closed Loop Medication Administration, Digitalization in Hospitals, Drug Returns, HIMSS, Health Informatics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sağlık hizmet kullanıcıları ve kuruluşlarının sayıları gün geçtikçe artmış ve buna bağlı olarak sağlık bilişim sistemleri de önem kazanmıştır. Kapalı Döngü İlaç Uygulaması (KDİU) ilacın hastaneye girişi ile başlayıp hastaya uygulanması veya bertarafının gerçekleştirilmesine yönelik işlemlere ait tüm süreçlerin kontrollü bir şekilde yönetilmesidir. Bu çalışmada KDİU sisteminin, taburcu, yanlış ilaç girişi, stop (ilaç uygulamasının durdurulması), exitus (ölüm), sevk, ya da tedavi değişikliği gibi sebeplerden dolayı hastaya uygulanmayan ilaçların eczaneye iade oranlarına olan etkisi incelenmektedir. Araştırmada hastanelerin yataklı servisleri için uygulanan KDİU'nun kullanımında ilaç iadelerinin gerçekleştirilme süreçleri ve uygulamanın iade oranları üzerine olan etkilerinin araştırılıp değerlendirilmesi, etkenlerinin belirlenmesi ve farkın yorumlanması amaçlanmaktadır. İlaç iadeleri üzerindeki ilişkiyi analiz etmek için, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Polikliniğinde 2017 yılında KDİU öncesi 12 ay ve sistemin uygulamaya koyulduktan sonraki 12 aya ait ilaç iade oranları esas alınmıştır. Hastane bilgi yönetim sistemi veri tabanında analiz çalışması yapılmış, uygulamanın veri ve süreç yapısı izlenerek mantıksal model oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri sistemin uygulamaya koyulduğu 2017 Mayıs ayından önceki 12 aylık ve uygulamanın başladığı 2017 Mayıs ayından sonraki 12 ayda, 3 klinikte gerçekleşen ilaç iade oranları, ilaçların iade edilme sebepleri ve en çok iadesi gerçekleşen ilaçlardan oluşmaktadır. KDİU öncesi ilaç sayıları ve oranlarına bakıldığında, KDİU'nun kapsama alınmasıyla beraber ilaç iade oranlarında %10,74'lük bir artış gerçekleşmiştir. Ayrıca, KDİU'nun ilaç iade nedenlerinin daha disiplinli kayıdedilmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Nitekim daha önce genellikle“tedavi değişikliği”sebebiyle yapılan iadeler, KDİU'dan sonra diğer gerekçelerle de iade edilmeye başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the number of healthcare users and organizations have increased from day to day, drug management systems are now increasingly of importance. The main goal of this study is to investigate the use of“Closed-loop Medication Administration (CLMA)”while hospitalization of patients in hospitals with regards to its effect on the drug return rates to pharmacies in cases of faulty drug ordering, dying, transportation to another health organization or treatment change. It is targeted to analyze and evaluate the realization process of drug returns and the impact of this system on return rates in the field, the determination of relevant factors and the interpretation of the/of main differences. To analyze the relationship between the use of CLMA (in the past years) and the drug return rates, two periods (the year 2017) at“Bolu Izzet Baysal State Hospital Köroğlu Clinic”have been observed. More preciously, the drug return rates of twelve months before the hospital have implemented a CLMA system and the records of the same rates of twelve months after the organization launched the system. The basis of this analysis has been the hospital's information management system and the development of a logical model by tracking the data set and process structure. The data set origins from twelve months before may and when startıng the system implementation comprıse of consisting of following information of three clinics (all three being parts of (Bolu Izzet Baysal State Hospital) drug return rates, return reasons and drugs mostly returns. 10.74% percent rising in drug return rates comprise of with CLMA that is included. Therefore, CLMA affect positively that registry of drug returns being systemic, rising of the registry returns and drug savings. In addition, it was found that CLMA helped to record more disciplined reasons for drug returns. As a matter of fact, the refunds, which were previously made due to generally "treatment change, have been started to be returned after KDIU for other reasons.