Ankara-Gölbaşı'nda Alburnus orontis Sauvage 1882 (Cyprinidae)'nin sivrisineklerin biyolojik kontrolünde kullanımı
Use of Alburnus orontis Sauvage 1882 (Cyprinidae) in biological control of mosquitoes in Ankara-Gölbaşı
- Tez No: 155278
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BOŞGELMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alburnus orontis, Anopheles maculipennis, Culex pipiens, Biyolojik kontrol, Sivrisinek kontrolü, Alburnus orontis, Anopheles maculipennis, Culex pipiens, biological control, mosquitoe control
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ANKARA-GÖLBAŞI'NDA ALBURNUS ORONTIS SAUVAGE 1882 (CYPRINIDAE)'NİN SİVRİSİNEKLERİN BİYOLOJİK KONTROLÜNDE KULLANIMI Mustafa Ege ÖZ Sivrisinekler, insan ve hayvan hastalıklarında önemli vektörlerdir ve uzun süredir kontrol çalışmaları devam etmektedir. Mücadele şekli geçen yüzyılda daha çok kimyasal maddeler kullanımı şeklinde olmuştur. Kullanılan kimyasalların ekosistemlerdeki tahribatı ve sivrisineklerin kimyasallara direnç geliştirmesi mücadelede yeni yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Yaşanan bu olumsuzluklar mücadelede biyolojik kontrolün önemini artırmıştır. Biyolojik mücadelenin bileşenlerinden biri predator balıkların kullanımıdır. 1900'lü yılların başından itibaren sivrisinek mücadelesinde egzotik balıklar yoğun olarak kullanılmıştır. Egzotik balıkların yerel türler üzerindeki tahribatını gösteren çalışmaların artmasıyla, WHO 1982'den sonra mücadelede yerel balık türlerinin kullanılmasını önermiştir. Bu çalışmada, Mogan Gölü'nde bulunan ve yerel bir tür olan Alburnus orontis (inci balığı)'in sivrisineklerle mücadelede biyolojik ajan, predator balık, olarak kullanımına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Farklı boylardaki A. orontis'm sivrisinek larva/pupaları üzerindeki predatörlük etkinliğini belirlemek amacıyla, kontrollü koşullar ve doğal habitatta uygulamalar yapılmıştır. Denemelerde, alanda baskın sivrisinek türleri olan Anopheles maculipennis ve Culex p/p/ensin larva/pupaları kullanılmış ve ortalama günlük larva/pupa tüketimleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, A. orontis'te boy uzunluğunun artışına paralel olarak larva tüketiminin arttığı ve daha büyük evrelerin tercih edildiği; Culex pipiens larvalarının Anopheles maculipennis larvalarına göre daha fazla tüketildiği ve pupaların larvalara göre daha çok tercih edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
USE OF ALBURNUS ORONTIS SAUVAGE 1882 (CYPRINIDAE) IN BIOLOGICAL CONTROL OF MOSQUITOES IN ANKARA-GÖLBAŞI Mustafa Ege ABSTRACT Mosquitoes are important vectors for both human and animal diseases and control efforts have been going on for many years. Control measures applied in the last century have been mainly based on chemicals. Contamination of the ecosystem as a result of high pesticide usage and the ever increasing rate of resistance of mosquitoes have led to the development other control methods. The disadvantages of pesticide usage have increased the importance of biological control. One aspect of biological control is the usage of predator fish. For the start of the 1900's, egzotic fish species has been heavily used in mosquito control. Recent studies have shown many negative effects of egzotic species on the native fauna so WHO has been encouraging the usage of native species in mosquito control since 1982. In this study the effectiveness of a native species Alburnus orontis as a biological agent, predator fish, situated in Mogan Lake has been tested. Control experiments both in natural habitat and semi-field condition have been conducted in order to determine the effect of Alburnus orontis of different length on mosquito larvae/pupae. In the experiments larvae/pupae from the dominant mosquito species Anopheles maculipennis and Culex pipiens were used and daily larvae/pupae consumption was determined. Results showed that the larvae consumption of A. orontis increased with increasing its length and preferred later instars. Also Cx. pipiens larvae were consumed more than An. maculipennis larvae and pupae were preferred over larvae.