Bazı fungal kaynaklardan laktaz enzimi eldesi
Lactase enzyme production from some fungal sources
- Tez No: 155298
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER AKSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Laktaz, B-galaktosidaz, laktoz, Trichoderma, Lactase, B-galactosidase, lactose, Trichoderma
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
BAZI FUNGAL KAYNAKLARDAN LAKTAZ ENZİMİ ELDESI Işıl Seyis ÖZ Bu çalışmada, verimli yeni bir alternatif fungal kaynaktan laktaz üretimi amaçlandı. İncelenen funguslar arasında Trichoderma viride ATCC 32098ün en yüksek laktaz üreticisi olduğu saptandı ve yüksek enzim üretimi için bazı kültürel paramatreler optimize edildi. Üretim ortamındaki karbon ve ilave azot kaynaklarının laktaz aktivitesine etkisi incelendiğinde laktoz ile (NH4)H2P04'ün uygun olduğu saptandı. En yüksek enzim aktivitesi için fizyolojik koşullar incelendiğinde % 0,5 ONPG içeren pH değeri 5 olan enzim inkübasyon ortamında, 50-65°C'de 30 dakika inkübasyonun uygun olduğu görüldü. Bazı atıklar laktaz üretimi için karbon ve azot kaynakları olarak denendi. Peynir altı suyu ile kaba buğday kepeğinin üretim ortamında ayrı ayrı kullanımının laktaz üretimi için daha uygun olduğu ve pamuk yaprak küspesinin azot kaynağı olarak maya-özütü ve pepton yerine alternatif olarak kullanılabileceği saptandı. Üretilen laktaz enziminin pH ve sıcaklık kararlılığı incelendi ve enzimin 50, 60 ve 70°C'lerdeki kararlığı da saptandı. Laktazın kısmi saflaştırımı, amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz işlemleri ile gerçekleştirildi. Galaktoz ve glukozun yanısıra reaksiyon ortamında bulunan çeşitli kimyasalların ve metal iyonlarının laktaz aktivitesine olan etkisi belirlendi. Ürettiğimiz laktaz enzimi kalsiyum-aljinata immobilize edildi ve immobilize enzim için reaksiyon ortamının uygun koşulları belirlendi. Sonuç olarak, serbest enzimden farklı olarak % 0,75 ONPG konsantrasyonu ve 240 dakika inkübasyon süresinin uygun olduğu görüldü. Ayrıca, immobilize enzimin pH ve sıcaklık kararlılığı incelendi ve bu enzimin 50, 60 ve 70°C'lerdeki kararlılığı saptandı. Çalışmamızın son aşamasında ise laktaz enziminin laktoz hidrolizi, incelendi ve laktoz örneğinde % 98,08, peyniraltı suyunda % 97,98 ve sütte ise % 89,54 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
LACTASE ENZYME PRODUCTION FROM SOME FUNGAL SOURCES Işıl Seyis ABSTRACT In this study, the objective was to produce lactase enzyme efficiently from an alternative fungal source. Among the sources investigated, Trichoderma viride ATCC 32098 was found to be the most potent lactase producer and some cultural parameters were optimized in order to maximize lactase production. When the effect of the carbon and additional nitrogen sources in the production medium on lactase activity was investigated, it was observed that lactose and (NH4)H2P04 was suitable. In the second part of the study, some physiological conditions were optimized for maximum enzyme activity and it was concluded that, incubation for 30 min at 50-65°C in medium containing 0.5 % ONPG with pH 5 was suitable. Some wastes were used as carbon and nitrogen sources and it was concluded that using whey and crude wheat bran in the production medium separately was more suitable for lactase production. In addition, cotton leave residue could be a good alternative to yeast-extract and peptone as nitrogen sources. Temperature and pH stability of the enzyme was studied and stabilities at 50, 60 and 70°C were determined. Partial purification of lactase was carried out with ammonium sulphate precipitation followed by dialysis. Effects of various chemicals and metal ions as well as galactose and glucose on lactase activity were investigated. In the next step, lactase enzyme was immobilized into calcium alginate and optimum conditions of the reaction medium were determined. It was concluded that, 0.75 % ONPG concentration and 240 min incubation time was suitable differing from the free enzyme case. In addition, temperature and pH stability of the immobilized enzyme was studied and stabilities at 50, 60 and 70°C were determined. Finally, the lactose hydrolysis by the lactase enzyme was determined as % 98,08, % 97,98 and % 89,54 in lactose solution, whey and milk, respectively.