Öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumları
Prospective teachers' attitudes towards computers
  1. Tez No: 155299
  2. Yazar: DENİZ GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BUKET AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayara yönelik tutum, öğretmen adayları, eğitimde bilgisayar kullanımı, bilgisayar eğitimi, Attitude towards computers, prospective teachers, using computers in education, computer education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, eğitim fakültesi ilköğretim bölümünde okuyan öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumlarını saptamaya yönelik betimsel ve ilişkisel bir çalışmadır. Araştırmada veriler Bilgisayar Tutum Ölçeği ve Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumlarının olumlu olduğu görülmüştür. Birinci ve dördüncü sınıftaki öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumları karşılaştırıldığında bilgisayara yönelik tutum ortalamalarının dördüncü sınıf öğretmen adayları lehine anlamlı olduğu; Okul Öncesi Eğitimi ve Sınıf Öğretmenliği anabilim dallarında okuyan öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumlarının diğer anabilim dallarında okuyan öğretmen adaylarının tutumlarına göre daha yüksek, ayrıca her iki anabilim dalında okuyan öğretmen adaylarının bilgisayara erişim olanaklarının diğer anabilim dallarında okuyan öğretmen adaylarına göre daha fazla olduğu belirlenmiştir.“Her gün sürekli”ve“her gün birkaç saat”bilgisayar kullanan öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumlarının bilgisayarı daha az sıklıkla kullanan öğretmen adaylarının tutumlarından daha olumlu olduğu görülmüştür. Bilgisayara yönelik olarak daha az kaygı taşıyan ve bilgisayarı yararlı bir araç olarak gören öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik tutumlarının diğerlerine göre daha olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Eğitimi anabilim dallarında okuyan öğretmen adaylarının daha az kaygılı oldukları, bilgisayar kullanma konusunda daha fazla kendilerine güvendikleri, bilgisayar kullanmaktan daha fazla hoşlandıkları ve bilgisayarı yararlı bir araç olarak gördükleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to determine the prospective teachers' attitudes towards computer. The data in this research were collected through Computer Attitude Scale and an Information Form. As a result of the research, it was observed that the attitudes of the prospective teachers towards computer was highly positive. When the first year and the fourth year prospective teachers were compared to each other in terms of the attitude towards computer it was observed that the average was significant in favour of the fourth year prospective teachers. It was precisely stated that the attitudes of prospective teachers at the departments of Preschool Education and Classroom Teaching were more positive and also they had in better conditions to access computers when compared to other departments. It was obtained that the attitudes of prospective teachers using computer“constantly a day”and“a few hours a day”were more positive in comparison to the ones who did not use computer as frequently as the former. The attitudes towards computer of the ones were not anxious and the ones who took it as a useful tool were more positive compared to the others. It was clear that prospective teachers at the department of Preschool Education and Classroom Teaching had less anxiety, more self-confident in using computer, liked using computer and recognized it as a useful tool.