Yenibademli Höyüğü (Gökçeada) ve yakın çevresinin mineralojik-petrografik incelenmesi
Mineralogical-petrographical investigation of Yenibademli Mound (Gökçeada) and its surroundings
- Tez No: 155315
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ege adaları, Gökçeada, jeoloji, arkeoloji, Yenibademli Höyüğü, Aegean islands, Gökçeada, geology, archaeology, Yenibademli Mound
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
YENİBADEMLİ HÖYÜĞÜ (GÖKÇEADA) VE YAKIN ÇEVRESİNİN MİNERALOJİK-PETROGRAFİK İNCELENMESİ Fatih GÜLEÇ ÖZ Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan Gökçeada'nın yaklaşık 70 km2'lik bir alanını kaplayan inceleme alanı, 1/25.000 ölçekli Çanakkale_H15-c2 paftasında yer almaktadır. İnceleme alanındaki kayaç birimleri tamamen Tersiyer yaşlıdır ve Tepeköy Formasyonu, Kaleköy Formasyonu, Bademli Formasyonu, Kuzulimanı Formasyonu olarak isimlendirilen sedimanter kayaç topluluklarından ve bu birimleri keserek yüzeye ulaşan andezit ve aynı volkanizmaya bağlı olarak gelişmiş blok-kül akışı ürünlerinden oluşmaktadır. Tez kapsamında, araziden alınan kayaç örneklerinin ve Erken Tunç II (M.Ö. 2600-3000) dönemine ait olan Yenibademli Höyüğü'nde bulunan arkeolojik buluntuların mineralojik-petrografik incelemeleri yapılmış ve bunların sınıflandırılması yapılarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Seramik örnekler renklerine göre üç gruba ayrılmış ve bunlara kaynak olabilecek hammaddelerin tespiti için her üç grubun mineralojik bileşimi, doku ve gözeneklilik gibi özellikleri dikkate alınarak karşılaştırmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, seramik ürünlerin yapımında inceleme alanında yer alan kumtaşlarının ve andezitlerin doğrudan hammadde olarak kullanılmadığı tespit edilmiştir. Taş aletler ise genellikle makroskobik olarak incelenmiş ve taş aletlerin büyük bir bölümünün yapımında! inceleme alanında bulunan andezit, kumtaşı ve silttaşlarının kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MINERALOGICAL-PETROGRAPHICAL INVESTIGATION OF YENIBADEMU MOUND (GÖKÇEADA) AND ITS SURROUNDINGS Fatih GÜLEÇ ABSTRACT Investigated area covering approximately 70 km2 area of the Gökçeada Island which is located Northeast of Aegean sea take place in 1/25.000 scaled Canakkale_H15-c2 topographic map. Aft of the rock formations in the investigated area is Tertiary aged. They are formed of sedimantery rocks named as Tepeköy formation, Kaleköy formation, Bademli formation, Kuzulimam formation, andesites cutting these formations to reach the surface and the block-and-ash flow units which are related to the same volcanism. Mineralogical-petrographical analyses of rock samples taken from the field and archeological findings excavated from Yenibademli Mound which is dated to Early Bronze II (B.C. 2600-3000) period were carrieded out in the scope of this study. The samples and findings were classified comparatively. Ceramic samples were classified into three groups based on their color. Mineralogical compositions of the samples were compared in the light of their pattern and vesicularity properties in order to define the raw materials which formed the origin of these samples. As a consequence, it is determined that sandstones and andezites in study area were not directly used as a raw material in making ceramic products. Stone tools generally are searched as macroscopically and it is determined that most of them are made by andezites, sandstones and siltstones which are found in study area.