Computer aided analysis of parameters affecting the shape and thickness in cold rolling of strip for soft materials
- Tez No: 15533
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA İ. GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şeritin Soğuk Haddelenmesi, Şekil ve Kalınlık Analizi, Bilgisayar Destekli Analiz, Cold Rolling of Strip, Shape and Thickness Analysis, Computer Aided Analysis
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET SOĞUK ŞERİT HADDELEMEDEKİ PARAMETRELERİN ŞEKİL VE KALINLIK ÜZERİNE ETKİLERİNİN TUMÜŞAK MALZEMELER BİLGİSAYAR YARDIMIYLA ANALİZİ ŞENALP, A. Zafer Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa İ. Gökler Yardımcı Yönetici: Prof. Dr. Metin Akkök Eylül 1991, 176 sayfa Bu çalışmada geleneksel 4-Merdaneli soğuk haddeleme konfigurasyonu,.haddeleme parametrelerinin, şerit şekli ve kalınlığı üzerindeki etkilerini incelemek için kullanılmıştır Bilgisayar programı, istenilen toleranslarda şerit elde etmek için hadde parametrelerini ayarlamada yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Merdane çapları, merdane uzunlukları, merdane yüzey uzunlukları, şerit uzunluğu, merdane malzeme özellikleri, şeritin giriş ve çıkış kalınlıkları, iş merdaneleri arasından, ya da iş ve destek merdaneleri arasından uygulanan kuvvetler, destekmerdanelerinin ucundaki vidaların durumları, şeritin üzerine, giriş ve çıkış yönlerinde uygulanan çekme kuvvetleri, şerit üzerindeki eleman sayısı, gerekli parametrelerdir. Şekil ve kalınlık dağılımları, iş ve destek merdanelerinin eksen sehirnleri ve yüzey bozunumları, hadde kuvvet ve merdaneler arası kuvvet dağılımları da çıktı olarak elde edilmektedir. Analiz için, sonlu farklar yöntemi kullanılmıştır. Hadde kuvveti, hadde basıncının temas açısı boyunca Simpson yöntemi kullanılarak integre edilmesi ile bulunmuştur. Şeritle etkileşimden dolayı merdaneler üzerinde oluşan elastik bozunumlar da dikkate alınmıştır. Merdaneler arası kuvvet dağılımını bulmak için, iş ve destek merdaneleri arasında, iş ve destek merdanelerinin eksen seğimleri, ve merdane yüzey bozunumları cinsinden bir uyumluluk denklemi yazılmıştır. Oluşan nxn lineer olmayan denklem takımı basit iterasyon yöntemi ile çözülmüştür. Diğer bir uyumluluk denklemi de, iş merdanesi ve şerit arasında, iş merdanesi eksen seğimleri, yüzey bozunumları, ve bir önceki denemede tahmin edilen şerit kalınlık değeri kullanılarak yazılmıştır. Hesaplanan şerit kalınlık değerleri hadde kuvvet değerlerini hesaplamada kullanılmıştır, çıkış şerit kalınlığından, hadde kuvvetleri, I Birimi cinsinden şekil değerleri, hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED ANALYSIS OF PARAMETERS AFFECTING THE SHAPE AND THICKNESS IN COLD ROLLING OF STRIP FOR SOFT MATERIALS SENA LP, A. Zafer IvI.Sc. in Mechanical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa î. Gökler Co-Supervisor: Prof Dr. Metin Akkök September 1991, 176 pages In this study, conventional 4 -Hi cold rolling plant configurations has been considered to analyse the effects of rolling parameters on strip shape and thickness. A computer program has been developed for use in the adjustment of roll parameters to obtain tolerable thickness and shape distributions withun desirable tolerances. Roll diameters, roll length, face length of roils, strip length, roll material properties, strip material properties, inlet thickness of strip., desired exit thickness of strip, jack forces between work rolls or between work and backup rolls, screw positions, front and İİİback tensions on the strip and number of elements on the strip have been considered as the input parameters for the analysis. Shape and thickness distributions, axes deflections of work and backup rolls, surface deformation of work rolls, roll force and inter -roll force distributions are also obtained as outputs. For the analysis, finite difference method has been used as the discretization technique. Roll force is obtained by integrating the calculated roll pressure over the arc of contact by using Simpson's method. Elastic distortion of roils due to the strip interaction has also been considered. For determining inter -roll force, a compatibility equation between work and back up rolls has been written in terms of work and backup roll ases deflections and work roll surface deformation. The resulting nxn nonlinear equations have been solved by simple iterations and the inter -roll force has been obtained. Another compatibility equation between work, roll and strip has been written in terms of work roll axes deflections, work roll surface deformation, and strip thickness estimate of the previous iteration. The calculated thickness distribution has been used for determining. From the exit thickness distribution and roll force distribution, shape in terms of longitudinal stress and I Units have been calculated.