Türkiye'de sosyal güvenlik sistemleri ve karşılaştırmalı bir uygulama
Social security systems in Turkey and a comparative application
  1. Tez No: 155351
  2. Yazar: ALPER ÜNLENEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, emeklilik sistemleri, ünite sistemi (birim bağlantı), Social security, pension systems, unit link
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
TÜRKİYE'DE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİ VE KARŞILAŞTIRMALI BİR UYGULAMA Alper Ünlenen Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Anabilim Dalı Aktüerya Yüksek Lisans Programı ÖZ Ülkemizin en önemli problemlerinden biri olan Türk sosyal güvenlik sistemi, dolayısıyla sosyal güvenlik kurumlarımızın bozulmuş yapısıdır. Günümüz Türk sosyal güvenlik sisteminin hemen hemen tüm tarafları mutsuz bir görünüm sergilemektedir. Bir yanda, aldığı emekli maaşı ile geçinemeyen ve sosyal güvenlik hizmetlerinden tatmin olmayan emekliler, diğer yanda finansman açıkları nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremeyen sosyal güvenlik kuruluşları ve giderek artan sosyal güvenlik açıklarını kapatmakta zorlanan devlet bu sistemin mutsuz taraflarını oluşturmaktadır. Bu çalışmada sosyal güvenliğin ortaya çıkışı, dünyada ve Türkiye'deki gelişimi, Türk sosyal güvenlik sistemi ve kuruluşları ile sosyal güvenlik finansman yöntemleri detaylı şekilde incelenmiştir. Özel sigortacılık(hayat sigortaları) ile karşılaştırılması yapılarak özel ve sosyal sigortacılığa ilişkin örnekler verilmiş ve belli varsayımlar altında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SOCIAL SECURITY SYSTEMS IN TURKEY AND A COMPARATIVE APPLICATION Alper Ünlenen Hacettepe University, Department of Statistics, Actuarial Science Program ABSTRACT Turkish social security system and therefore its corrupted structure, is one of the most important problems of our country. All sides of today's Turkish social security system are unhappy about the current situation. In one hand, the unhappy sides of this system are; the retirees which can not live on with the pension they receive and are not satisfied with social security services and on the other hand the social security institutions which can not fulfill its liabilities because of financial deficits and the government which is having difficulties for closing these increasing social security deficits. In this study; development of social security, its progress in the worldwide area and in Turkey, Turkish Social Security Institutions and their financial problems are studied in details. Private (Life insurance) and social insurance are compared and some examples are given for both, and some suggestions are made under certain assumptions.