Synthesis and characterization of poly(N-hydroxymethacrylamide-allylthıourea) hydrogels and their selectivity to Au(III), Pt(II), Pd(II), and Ag(I) ions
Poli (N-hidrosimetilmetakrilamid-alliltiyoüre) hidrojellerin sentezi, karakterizasyonu ve Au(III), Pt(II), Pd(II), ve Ag(I) iyonlarına karşı seçiciliği
- Tez No: 155368
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Au(lll), Pt(ll), Pd(II), Ag(I), hidrojel, zenginleştirme, geri kazanım, GFAAS, Au(lll), Pt(ll), Pd(ll), Ag(l), hydrogel, preconcentration, recovery, GFAAS
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sunulan bu tezde, Au(lll), Pt(II), Pd(II) ve Ag(I) iyonlarının sulu çözeltiler ve anot çamuru, atık fotoğraf geliştirme çözeltisi, deniz suyu ve çeşme suyu gibi doğal örneklerden ayrılması, deriştirilmesi, tayini ve geri kazanımında seçici bir sorbent olarak poli(N-Hidroksimetilmetakrilamid-Alliltiyoüre), [poli(NHMA-AT)] hidrojellerinin sentezi ve karakterizasyonları sunulmuştur. Poli(NHMA-AT) hidrojelleri, ışın polimerizayonu tekniği ile 60Co-gama kaynağında sentezlenip, hidrojellerin karakterizasyonları, suda şişme özellikleri, FT-IR spektrumLarı, elementel analizleri, TGA termogramLarı alınarak yapılmıştır. Hidrojellerin kıymetli metal iyonları için gösterdiği adsorpsiyon ve desorpsiyon özelliklerine, pH etkisi, başlangıç metal iyon derişimi, adsorpsiyon denge zamanı, hidrojelin fiziksel şekli, adsorpsiyon ve desorpsiyon hacimLeri gibi çeşitli faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Au(lll), Pt(ll), Pd(ll) (doygun çözeltisi değil, 750 ppm başlangıç iyon derişiminde) ve Ag(l) iyonları için sorbentin maksimum adsorpsiyon kapasitesi sırasıyla 651,39, 476,89, 405,16 ve 689,11 mg g-1 veya 3,37, 2,45, 3,81 and 6,39 mmol g-1 olarak bulunmuştur. Kıymetli metal iyonlarının sorbentten desorpsiyonu için 3 M HCI içinde 0,8 M tiyoüre çözeltisi kullanılmıştır ve desorpsiyon yüzdeleri % 97'den büyük olarak tespit edilmiştir. Yinelenen adsorpsiyon-desorpsiyon işlemLeri sorbentin en az 5 defalık kullanım için uygunluğunu göstermiştir. Deniz suyu örneklerinde altın derişimi, İzmit Körfezinde 15.83 ± 2.64 ng L-1, Seferihisar'da ise 30.48 ± 3.81 ng L-1 olarak bulunmuştur. Anot çamuru çözeltilerinde, 1 193.9 ± 4.9 ug.L1 Au(lll), 42.4 ± 9.3 jag.L“1 Pt(ll) ve 3.2 ± 0.2 jıg.L”1 Pd(ll) tayin edilmiştir. Atık fotoğraf geliştirme çözeltisinin altın ve platin içerikleri ölçülmüş ve sonuç olarak 285,9 ± 1,1 jıg.L“1 Au(lll) ve 31.5 ± 1.3 ng.L”1 Pt(ll) bulunmuştur. Yöntemin doğruluğu, atık fotoğraf geliştirme çözeltisine eklenen bilinen miktarlarda standartlar kullanılarak test edilmiştir. Sulu çözeltilerdeki tüm kıymetli metal tayinleri GFAAS kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the submitted study, poly(N-Hydroxymethylmethacrylamide-Allylthiourea) hydrogels [poly(NHMA-AT)] were prepared as a specific sorbent for separation, peconcentration, recovery and also determination of uitratrace amounts of Au(IIi), Pt(li), Pd(li) and Ag(l) ions from aquatic systems and natural samples such as anode slime, residual photographic developer solutions, seawater samples and tap water, in batch system. Poly(NHMA-AT) hydrogels were produced by irradiation polymerization technique using 60Co-gamma irradiation source, for characterization of the hydrogels, water uptake properties, FT-IR spectras, elemental analyses and TGA thermograms were examined. The effect of various experimental conditions such as the effect of pH, initial precious metal ion concentration, adsorption equilibrium time, physical shape of the sorbent, adsorption and desorption volume on the adsorption and desorption properties of the hydrogels for precious metal ions were investigated. Maximum adsorpiton capacities of the hydrogel were found to be 651.39, 476.89, 405.16 and 689.1 1 mg g-1 or 3.37, 2.45, 3.81 and 6.39 mmol g-1 for Au(III), Pt(ll), Pd(II) and Ag(l) Ions, respectively. Desorption of the precious metal ions were examined using a 0.8 M thiourea in 3 M HCI solution. Desorption ratios are greater than 97% for all studied precious metal ions. Adsorption-desorption cycles showed the feasibility of repeated use at least 5 times of the hydrogel. In seawater samples, gold concentration was found as 15.83 ± 2.64 ng L-1 in İzmit Gulf and 30.48 ± 3.81 ng L-1 in Seferihisar/lzmir. In anode slime solution, 1193.9 ± 4.9 ug L-1 for Au(lll), 42.4 ± 9.3 ug L-1 for Pt(ll), and 3.2 ± 0.2 ug L-1 for Pd(ll) were detected. Gold content of the residual photographic fixer solution was found 285.9 ±1.1 ug L-1, and platinum content was found as 31.5 ± 1.3 ug L-1 for studied sample. The accuracy of the system was checked with residual photographic developer solution adding known amount of Pt(ll) spike. All measurements of precious metal content of aquaeous solutions were performed by GFAAS.