E-devlet için ağ altyapı sistemlerinin birleştirilmesi ve emniyetli bir ulusal ağ yapısı model önerisi
Integration of the network substructure and a proposal of model for a secure national network from the e-government point of view
- Tez No: 155370
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: IDA, MERNİS, IPSec, SSL, IDA, MERNİS, IPSec, SSL
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
E-DEVLET İÇİN AG ALTYAPI SİSTEMLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ ve EMNİYETLİ BİR ULUSAL AĞ YAPISI MODEL ÖNERİSİ. Haydar Erça Dalkıran ÖZ Bu çalışmada, etkili ve vatandaşlarına verimli hizmet veren e-Devlet yapısını gerçekleştirmek için gerekli olan, kamu ağlarının birbiri ile emniyetli bir biçimde birleştirilmesi projesi, yapılan bir model önerisi ve bunun bir parçası olan yönetim uygulama yazılımı ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Kendi içinde etkin ve verimli bir yapıyı devlete kazandırmanın en önemli adımı sistemlerin birbiri ile iletişimi sağlanarak atılmış olacaktır. Hızın çok önemli olduğu durumlarda, kurumların, karşı kurumlardan isteklerini yazı ile istemesi yerine bilgisayardan, ortaya koymaya çalıştığımız modelin belirttiği erişim politikaları çerçevesinde, karşı kurum sistemine erişerek anında alması hedeflenen verimliliği en üst seviyede sağlayacaktır. Kurumlar arasında sağlanacak bu dinamik yapı, kuşkusuz devlet tarafından sunulan hizmetlere de yansıyacaktır. Ulusal ölçekte gerçekleştirilmiş benzer projelerden IDA ve MERNlS' e değinilecek, IDA' nın içerdiği altyapılar, kullanıcılarına sunduğu servisler ve bu servisleri kulla narak hayata geçirilen uygulamalardan bazıları bu çalışmada yer bulacaktır. Ülkemizde kamunun sahip olduğu en büyük alt yapı ağ sistemlerinden olan ve yakın zamanda gerçekleştirilen MERNlS' in ağ altyapısına da kısa bir şekilde değinilecektir. Güvenli bir ağ altyapısı gerçekleştirmek için hangi ağ katmanında, hangi çözümlerin uygulanabileceğini ortaya koymaya çalıştığımız bu çalışmada, fiziksel seviyede güvenlik, uygulama yazılımı ve donanımı içeren bir yöntem önererek daha detaylı incelenecektir. Uygulama yazılımı yardımı ile, Kripto Cihazları' nın anahtar yönetimleri, alarmların toplanması ve Kripto Cihazları' nın birbirleri ile konuşması ile ilgili ağ ayarları yapılabilecektir.Ağlar üzerinde güvenliği sağlamak için geliştirilmiş olan IPSec ve SSL çözümlerinin avantajları ve dezavantajları ele alınıp, birbirlerine karşı alternatif çözümler olup olmadıkları sorusuna cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
INTEGRATION OF THE NETWORK SUBSTRUCTURE AND A PROPOSAL OF MODEL FOR A SECURE NATIONAL NETWORK FROM THE E-GOVERNMENT POINT OF VIEW. Haydar Erça Dalkıran ABSTRACT In this study, the draft project of integrating the network of public associations and organizations in a secure way, which is necessary for realizing effective and produc tive e-government, has been proposed via a network model and software application program as a piece of that network model. The primary step for making the state as dynamic as possible is getting all public systems to communicate with each other according to clearly specified access rules. In the case where the speed has primary importance, instead of making a request from peer associations by official documents, making an online access to that association' s system through the model we offer, provides maximum productivity and efficiency to those associations. Services provided by the government will be affected by such a dynamic structure on a large scale. National projects like IDA and MERNİS that were realised in a similar manner will be explained. Basic structure of IDA, services provided by that project and some of the applications that are based on those services will be given in detail in this thesis. Basic network structure of MERNİS, which is one of the biggest network infra structures of governmental organizations, will be shortly defined. In this project which offers solutions for each layer of realizing the security re quirements needed for a secure network structure, the physical layer security will be handled in more detail by presenting an integrated software and hardware solution. Key management of cryptographic devices, handling of alarms and configuration of call setups between cryptographic devices can be maintained with the application provided in this thesis. IllThe advantages and disadvantages of IPSec and SSL solutions that are being used in the systems will be examined and the answers to the question: if these solutions can be alternative to each other, will be provided.