Digital transformation: Indexes and a swot analysis in Turkey
Dijital dönüşüm: endeksler ve swot analizi Türkiye
- Tez No: 1000100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ERZURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sayısal dönüşüm, Veri bilimi, Veri kullanımı, Veri yönetimi, Verileştirme, Digitalization, Digital transformation, Data science, Data usage, Data management, Datafication
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büyük Veri ve İş Analitiği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Büyük Veri ve İş Analitiği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dijital dönüşüm kavramının kuramsal temellerini, bileşenlerini ve ölçüm göstergelerini ele alarak Türkiye'nin dijitalleşme sürecini ulusal ve uluslararası ölçekte değerlendirmektedir. Günümüzde dijital dönüşüm, üretimden yönetime, kamu hizmetlerinden eğitime kadar tüm alanlarda yapısal değişimlere yol açan stratejik bir gereklilik haline gelmiştir. Avrupa Birliği'nin Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI), Dünya Ekonomik Forumu'nun Ağ Hazırlık Endeksi (NRI) ve Birleşmiş Milletler'in E-Devlet Gelişim Endeksi (EGDI) gibi göstergeler ülkelerin dijital olgunluk düzeylerini ölçmede referans olarak kullanılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde dijital dönüşümün tanımı, tarihsel gelişimi ve unsurları açıklanmıştır. Teknoloji, altyapı, insan kaynağı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim gibi unsurların dönüşüm sürecindeki rolü teorik çerçeve içinde incelenmiştir. Ayrıca veri iletişimi, bilgisayar, internet ve mobil teknolojilerin tarihsel gelişimi ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. İkinci bölümde dijital dönüşüm stratejileri ve bu süreci etkileyen örgütsel, teknolojik ve çevresel faktörler değerlendirilmiştir. Dijital dönüşümün avantajları ile dezavantajları (siber güvenlik riskleri, yüksek maliyet, iş gücü dönüşümü ve dijital uçurum) kapsamlı biçimde tartışılmıştır. Ayrıca dijital dönüşüm sürecinde karşılaşılan fırsatlar ve tehditler SWOT analizi çerçevesinde ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde Türkiye'nin dijitalleşme süreci ulusal politika belgeleri (TÜBİSAD, TTGV, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı raporları) ve stratejik planlar (Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Dijital Türkiye Yol Haritası) ışığında değerlendirilmiştir. Türkiye'nin güçlü yönleri (genç ve teknolojiye yatkın nüfus, gelişen e-devlet altyapısı) ile zayıf yönleri (bölgesel dijital eşitsizlik, dijital beceri eksikliği) analiz edilmiştir. Son olarak, veri bilimi ve coğrafi bilgi sistemlerinin dijital dönüşümdeki rolü açıklanmış; verinin stratejik yönetimi, bilgi sistemlerinin kurumsal performansa etkisi ve dijital liderliğin önemi vurgulanmıştır.Türkiye'nin dijitalleşme politikalarının sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle entegrasyonu için stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study evaluates Turkey's digitalization process on a national and international scale by addressing the theoretical foundations, components and measurement indicators of the concept of digital transformation. Today, digital transformation has become a strategic necessity that leads to structural changes in all areas, from production to management, from public services to education. In this context, indicators such as the European Union's Digital Economy and Society Index (DESI), the World Economic Forum's Network Readiness Index (NRI) and the United Nations' E-Government Development Index (EGDI) are used as references to measure the digital maturity levels of countries. In the first part of the study, the definition, historical development and elements of digital transformation are explained. In the second part, digital transformation strategies and the organizational, technological and environmental factors affecting this process are evaluated. The advantages of digital transformation and disadvantages were discussed in detail. In addition, the opportunities and threats encountered in the digital transformation process were revealed. In the third part, Turkey's digitalization process was evaluated in the light of national policy documents (TÜBİSAD, TTGV, Ministry of Industry and Technology reports) and strategic plans (National Artificial Intelligence Strategy, Digital Turkey Roadmap). Turkey's strengths and weaknesses were analyzed. Finally, the role of data science and geographic information systems in digital transformation is explained; strategic management of data, the impact of information systems on corporate performance and the importance of digital leadership were emphasized. The thesis offers strategic recommendations for the integration of Turkey's digitalization policies with sustainable development goals.